Без реклами та не на історичних будівлях: у Києві затвердили порядок створення муралів

Без реклами та не на історичних будівлях: у Києві затвердили порядок створення муралів Фото: "ТиКиїв"/Олег Переверзєв

Київрада 4 липня затвердила порядок створення муралів на столичних будівлях і спорудах. Документ передбачає прозорий механізм щодо мистецького оформлення міського середовища у формі монументальних стінописів.

Порядок визначатиме механізми не тільки нанесення нових муралів, а також їх утримання, збереження та демонтаж. Зокрема, у столиці заборонять створювати стінописи на фасадах об'єктів культурної спадщини або ті, що містять рекламу чи інформацію або контент, заборонений українським законодавством.

Заявки на створення нових муралів розглядатиме нова комісія з питань погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів. Вона складатиметься з 11 членів: п'яти представників міської влади та шести незалежних експертів.

Комісія враховуватиме мету та концепцію муралу, його актуальність і соціальний вплив, обґрунтування вибору локації та наявність погодження з місцевою громадою, а також гармонійну інтеграцію в урбаністичний контекст.

У Київраді зазначили, що останнім часом нові стінописи стають предметом критики з боку професіоналів та містян через їхню сумнівну художню цінність або недоречне розташування. Тому міська влада вирішила напрацювати "прозорий та дієвий" порядок створення муралів. Київ став першим українським містом, де розробили подібну процедуру.

Нагадаємо, у Солом'янському районі намалювали графіті з портретом українського літературознавця, поета й шістдесятника Івана Світличного. Портрет Світличного з'явився на стіні будинку, в якому він жив.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації