Чи мусить дитина носити форму в школі: відповідь освітнього омбудсмена

Чи мусить дитина носити форму в школі: відповідь освітнього омбудсмена Фото: freepik.com

У Службі освітнього омбудсмена прояснили питання щодо носіння шкільної форми в освітніх закладах України. Зокрема, чи мають право школи зобов'язувати учнів її вдягати.

Там кажуть, що періодично отримують звернення від батьків щодо примусу учнів носити шкільну форму або певну форму одягу на кшталт "білий верх, чорний низ". Також на це жаліються у соцмережах.

Так, батьки повідомляють про шкільні "рейди" та перевірки зовнішнього вигляду учнів, які проводять педагоги чи адміністрація шкіл. Інколи через "неправильний" зовнішній вигляд дітей навіть не допускають до занять або відсторонюють від них.

У Службі освітнього омбудсмена зазначають, що війна та пов'язані з нею проблеми й небезпеки і так впливають на психологічний стан дітей. А деякі педагоги, замість того, щоб забезпечувати освітній процес та дбати про безпеку учнів, здійснюють перевірки та "рейди" їхнього зовнішнього вигляду. При цьому роблять це незаконно.

Вони тиснуть на дітей, а при систематичних зауваженнях здійснюють булінг дитини й, крім того, позбавляють дітей права здобувати освіту, — зазначають в освітнього омбудсмена.

Там нагадали, що шкільний одяг є вільним вибором дитини чи її батьків. А єдиними рекомендаціями щодо зовнішнього вигляду учнів є охайність, відповідність сезону та зручність. При цьому будь-які вимоги до стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу є незаконними. 

Також педагоги чи адміністрація навчального закладу не мають права забороняти учню відвідувати заняття через відсутність форми або "не такий" одяг. Це є порушенням прав дитини та додатково наражає її на небезпеку у воєнний час.

Ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. Жодним нормативним документом не передбачено обов'язкове носіння шкільної форми. Тому ця вимога, наведена у статутах, є незаконною, — зазначили у Службі освітнього омбудсмена.

Там додали, що положення про обов'язкову форму у деяких школах по суті є незаконним документом, який не має юридичної сили. Та закликали заклади освіти "не витрачати свій дорогоцінний час на ці непотрібні та незаконні речі".

Батькам, якщо їхніх дітей змушують носити шкільну форму чи певний одяг, радять подавати скарги щодо порушення права дитини на освіту за посиланням.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що в Україні збираються відмовитися від вручення золотих та срібних медалей державного зразка випускникам шкіл. Там вважають, що ця практика є анахронізмом, на який витрачають бюджетні кошти.

Читай також: "У школах почав працювати освітній застосунок "Мрія": що в ньому є"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації