Експертиза остаточно встановила, що призвело до аварії у метро між "Деміївською" та "Либідською"

Експертиза остаточно встановила, що призвело до аварії у метро між "Деміївською" та "Либідською" Фото: facebook.com/shkil.maksim

Завершилась експертиза, яка мала встановити причини аварії на перегоні між станціями метро "Деміївська" та "Либідська". Вона виявила, що до аварійної ситуації призвели неякісні проєктні рішення та неякісне виконання робіт при будівництві цієї ділянки тунелю, кажуть у КМДА.

Там зазначили, що це підтверджують комплексні та лабораторні дослідження науково-дослідної судово-експертної установи, до яких залучили наукових, науково-технічних і профільних експертів.

Експерти встановили, що до аварії призвели такі фактори:

  • оправа тунелю, згідно з проєктом, мала експлуатуватися при значно меншому рівні ґрунтових вод;
  • оправу тунелю збудували неякісно — з порушенням допусків монтажу кілець;
  • жорсткість тунелю — нижча за проєктну через застосування стінових блоків замість лоткових (зменшена товщина та відсутність ребер).

Лабораторні дослідження підтверджують грубі порушення при будівництві в частині відсутності хімічного закріплення ґрунтів навколо тунелю, що також є причиною виникнення аварійної ситуації, — кажуть у КМДА.

Там стверджують, що, згідно з висновками експертизи, усі необхідні роботи з утримання та обслуговування тунелю проводились відповідно до вимог. Тому лівий перегінний тунель, який будували повністю тунелепрохідницьким комплексом, перебуває у належному технічному стані.

Результати експертизи передадуть до правоохоронних органів, щоб їх долучили до справи про аварію у метро. Напередодні у цій справі правоохоронці вручили посадовцям метрополітену підозри у службовій недбалості. Водночас у столичній підземці заявили про "політичний тиск".

Нагадаємо, у липні між станціями "Деміївська" та "Либідська" почали споруджувати нову ділянку тунелю замість демонтованої аварійної. Відновити рух цією ділянкою планують на початку осені 2024 року.

Читай також: "Турецька компанія відремонтує аварійний міст Метро за майже 2 млрд грн"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації