Кияни можуть здати на утилізацію протерміновані ліки: де та як це зробити

Кияни можуть здати на утилізацію протерміновані ліки: де та як це зробити Фото: Unsplash

Киян закликають здавати протерміновані ліки на утилізацію. Для цього в столиці запустили проєкт "Ліки утилізуй — планету рятуй" від "Фармак" та мережі "Аптека Доброго Дня".

Протерміновані ліки прийматимуть з 1 листопада 2023 року по 1 лютого 2024 року в 30 закладах мережі аптек, де встановлені спеціальні урни. До утилізації приймаються ліки у блістерах, флаконах і тубусах.

Всі зібрані медикаменти будуть безпечно утилізовані шляхом високотемпературного спалювання. Процедура передбачає як спалення самих відходів, так і нагрівання газу від спалення, щоб виключити залишки ліків в атмосфері.

Перелік аптек, які приймають ліки на утилізацію, ти можеш переглянути за посиланням.

Зазначимо, що на утилізацію приймають лише медикаменти. Термометри, шприци, голки, медичні маски та рукавички здати не можна.

Навіщо здавати ліки на утилізацію

За даними Європейської федерації фармацевтичної промисловості, 3-8% усіх медикаментів з домашньої аптечки залишаються невикористаними. Люди зазвичай викидають їх у смітник або зливають у каналізацію. Проте така утилізація ліків є небезпечною не тільки для довкілля, але й для здоров'я людини.

Потрапляючи на смітник чи в каналізацію, залишки ліків проникають до ґрунтів, підземних і стічних вод та водойм. Це руйнує екосистему, шкодить рослинам, тваринам та мікроорганізмам.

Наслідки відчуває і людина. Мікродози залишків лікарських засобів потрапляють в організм разом з їжею чи водою та можуть спричинити алергічні реакції або навіть отруєння.

Нагадаємо, що лікарі суворо забороняють використовувати протерміновані ліки, а переглядати свої домашні аптечки слід кожні пів року.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації