Кияни просять встановити захисні екрани на платформах метро: наскільки вони ефективні

Кияни просять встановити захисні екрани на платформах метро: наскільки вони ефективні Фото: unsplash.com

Після інциденту з падінням пасажира на колії столичної підземки, на сайті Київради з'явилася петиція із закликом встановити захисні екрани на станціях столичного метро.

Автор звернення зазначає, що зараз Україна переживає складні часи, через що багато хто перебуває у тяжкому психологічному стані, що інколи призводить до суїцидальних намірів. Крім того, пасажири підземки можуть просто втратити рівновагу та впасти на колії. Тож захисні екрани в метро можуть стати бар'єром, який запобігатиме різноманітним трагічним випадкам.

Встановлення захисних екранів допоможе знизити ризики для всіх категорій населення та покращить загальний рівень безпеки на станціях метрополітену, — йдеться в петиції.

Станом на 1 липня петиція набрала близько 1800 підписів. Збір голосів триватиме до кінця серпня.

Активісти спільноти "Пасажири Києва" зазначають, що зараз захисні екрани практично стали стандартом при будівництві метро через все більшу автоматизацію руху поїздів.

Там зазначають, що, встановлення таких обмежувачів має сенс саме в метрополітенах, де рух поїздів автоматизований, адже за відсутності машиніста реагувати на падіння пасажирів на колії значно складніше. Однак без певного рівня автоматизації руху екрани не мають сенсу, адже тоді поїзди мають завжди зупинятися в одному й тому самому місці з мінімальною похибкою, щоб двері потяга та захисного екрана сходились.

Зараз є кілька рівнів автоматизації руху поїздів. Метро Києва перебуває на найнижчому рівні GoA1, що фактично унеможливлює встановлення захисних екранів, адже зупинка поїздів здійснюється вручну зі значною похибкою. 

Встановлення захисних екранів в метро є стратегічно хорошою ідеєю, однак її реалізація потребує повної перебудови систем безпеки та автоматики ліній київського метро з підвищенням рівня автоматизації, — зазначають активісти.

Вони вважають, що встановлення захисних екранів логічно буде об'єднати з ремонтом та модернізацією усієї системи метро, однак це потребуватиме значних коштів та багато часу. Наприклад, у Будапешті модернізація однієї з ліній підземки обійшлася в 440 млн євро та тривала майже три роки, протягом яких перекривали великі ділянки цієї гілки.

Нагадаємо, київський метрополітен оголосив набір фахівців з обслуговування й ремонту ескалаторів.  

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації