Комітет ВР підтримав законопроєкт про цивільні партнерства для одностатевих і не тільки пар

Комітет ВР підтримав законопроєкт про цивільні партнерства для одностатевих і не тільки пар Фото: freepik.com

Комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав законопроєкт №9103 про інститут реєстрованих партнерств. Про це повідомив один з ініціаторів законопроєкту, нардеп Дмитро Гурін.

У разі ухвалення цей законопроєкт має узаконити в Україні цивільні партнерства, які стануть альтернативою шлюбу для одностатевих пар. Проте вступати у такі партнерства зможуть не тільки вони.

Члени комітету Ради з питань здоров'я нації рекомендували парламенту ухвалити законопроєкт у першому читанні.

Нам кажуть, що одностатеві сім'ї це ненормально. Висловився цілий парламентський комітет здоров'я нації — нормально, хлопці, робіть, — написав Гурін.

Він додав, що проєкт закону ще має розглянути комітет з питань правової політики, перш ніж його винесуть на голосування у Раду.

Що пропонує законопроєкт про цивільні партнерства

Основною метою документа є закріплення у законодавстві нового інституту реєстрованих (або ж цивільних) партнерств між людьми однієї чи різних статей. Люди у такому партнерстві набуватимуть статусу членів сім'ї першого ступеня споріднення, проте шлюбом це не вважатиметься.

У документі передбачені положення щодо соціального захисту партнерів та розв'язання питання у разі зникнення безвісти чи смерті одного з них, в тому числі й питання спадкування.

Автори законопроєкту кажуть, що тему реєстрованого партнерства в Україні найчастіше підіймають в контексті надання рівних можливостей для одностатевих пар. Однак у багатьох розвинених державах цей інститут доступний і для різностатевих пар. Адже інститут шлюбу в суспільстві асоціюється з релігією, а реєстроване партнерство може підійти нерелігійним парам або тим, хто не бажає укладати саме шлюб з інших причин.

Створення інститут реєстрованих партнерств дозволить врегулювати зв'язок держави із партнерами та партнерками як частиною суспільства, закріпити їхні права та обов'язки. При цьому не потрібно буде вносити зміни до регулювання шлюбних відносин, "що може на цьому етапі бути чутливим для практиків окремих релігійних вірувань".

Нагадаємо, столична влада вдруге ініціювала зміни в законі про охорону культурної спадщини. Серед запропонованих змін — можливість примусового викупу пам'яток та підвищення штрафів за порушення пам'яткоохоронного законодавства у десятки разів.

Читай також: "Історія Маршів рівності в Києві: від димових шашок до Президента й метро"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації