Мешканці обстріляного росіянами будинку на Київщині відновили його фасад власними силами

Мешканці обстріляного росіянами будинку на Київщині відновили його фасад власними силами Фото: Facebook-сторінка ЖК "Покровський"

У Гостомелі на Київщині мешканці багатоповерхівки власним коштом відновили фасад свого пошкодженого російськими обстрілами будинку. Про це пише Ukraїner.

Будинок у житловому комплексі "Покровський", розташований за кілометр від аеродрому "Антонов" постраждав під час російської окупації Київщини навесні 2022 року. Вже на другий день повномасштабної війни прямо під вікнами будинку стояла ворожа військова техніка, а 3 березня росіяни прицільно його розстріляли

Просто стали на містку й гасили по будинку з танка, — каже мешканка та одна з ініціаторок відбудови будинку Людмила.

Російські військові ходили по квартирах та виганяли звідти людей, які не встигли виїхати, та крали їхнє майно. Коли після деокупації Київщини люди почали повертатися, то застали не тільки обстріляний будинок, а й вибиті двері квартир, бруд і сміття.

Фото: ukrainer.net 

Спершу мешканці почали збирати гроші на нові вікна в під’їзді, а згодом звернулися по допомогу до селищної ради. Проте з'ясувалося, що чекати на допомогу їм доведеться довго. Зокрема забудовник запропонував законсервувати будинок і забути про відновлення забути до кращих часів.

Активні мешканці житлового комплексу не припиняли спроб знайти інший спосіб його відновити. 

Кидали клич по всіх, шукали благодійників, але благодійних коштів майже не залучили. Тобто це все [вдалося відновити за] кошти саме мешканців нашого будинку, —розповідає Людмила.

Також одна з мереж будівельних гіпермаркетів допомогла та надала матеріали, а військова адміністрація допомогла оцінити технічний стан будівлі.

Фото: ukrainer.net 

За понад 700 тисяч грн до грудня 2022 року вдалося відновити фасад будинку з одного боку, тоді як консервація коштувала б 300–400 тисяч грн. Для цього згуртувалися близько 40% мешканців будинку.

Також мешканці добилися, щоб у 2023 році держава провела тендер на капітальний ремонт будинку — робити тривали певний час, поки не заморозилися через провадження проти сім'ї Гринкевичів, якій належить компанія-підрядник. У 2024 році мають провести повторний тендер з урахуванням уже проведених робіт.

Станом на початок 2024 року в будинок повернулася більшість мешканців, тоді як наприкінці 2022 року їх було десь 25-30 відсотків.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що на Київщині відремонтували пошкоджену російськими окупантами двоповерхівку. На початку повномасштабного вторгнення, у березні 2022 року, в будинок влучив російський снаряд та сильно його пошкодив.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації