НБУ випустив монети, присвячені кримськотатарському орнаменту орьнек

НБУ випустив монети, присвячені кримськотатарському орнаменту орьнек Усі ото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Національний банк випустив пам'ятні монети, присвячені традиційному орнаменту кримських татар, що називається орьнек. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У 2021 році орнамент орьнек офіційно включили до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. А тепер НБУ увічнив цю частину кримськотатарської культури у металі.

Як свідчення нашої глибокої пошани до корінного народу Криму та з нагоди 70-річчя членства України в ЮНЕСКО ми презентуємо монети, присвячені унікальному орнаменту, що є невіддільною частиною національної ідентичності кримських татар, — сказав заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Пам'ятні монети "Орьнек. Кримськотатарський орнамент" випустили у двох номіналах. Монети номіналом 10 грн виготовлені зі срібла тиражем до 7 500 штук, а номіналом 5 грн — з нейзильберу тиражем до 75 000 штук (у сувенірному пакованні).

Продаватимуть їх в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та у відділеннях банків-дистриб'юторів в міру відвантаження Банкнотно-монетним двором.  

0 / 0

На аверсі монет зображена кримськотатарська вишивальниця наґишчи (nağışçı), що працює за вишивальним верстатом кергеф (kergef), створюючи на полотні візерунки орьнека. Від наґишчи в різні боки розходиться сам орнамент — він символізує безперервність традиції та її продовження нащадками.

На реверсі монет на дзеркальному тлі відтворений орнамент, який уособлює сімейні цінності. 

Нагадаємо, днями Укрпошта презентувала поштові марки та конверти "Азов. 10 років. Вільні обирають боротьбу", присвячені десятій річниці легендарної бригади Нацгвардії. Тираж поштового набору лімітований і складає усього 900 примірників.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації