Полярне сяйво над Україною: фахівці пояснили причину явища

Полярне сяйво над Україною: фахівці пояснили причину явища Фото: facebook.com/valentine.treshchun

Увечері 5 листопада у небі над Київщиною та в інших регіонах України можна було побачити рідкісне для наших широт явище — полярне сяйво. 

Українці ділилися у соцмережах знімками "Аврори" незвичного рожево-червоного кольору на вечірньому небі та дивувалися природному явищу, яке зазвичай спостерігається набагато північніше.

Aurora Borealis можна було побачити у Київській, Донецькій, Харківській, Запорізькій, Сумській, Херсонській, Одеської та інших областях.

За словами астронома Володимира Кожанова, причиною північного сяйва стала потужна геомагнітна буря, викликана бомбардуванням Землі викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому.

0 / 0

Сяйво буде повторюватись і в майбутньому, але спрогнозувати, коли саме це станеться, доволі складно.

Метеорологиня Наталка Діденко додала, що хоча північне сяйво зазвичай буває набагато північніше, в України воно інколи теж спостерігається.

Виникає північне сяйво, коли верхні шари атмосфери Землі "обдувають" сонячні вітри, йдуть потоки заряджених частинок Сонця, — каже Діденко.

Нагадаємо, що минулого разу північне сяйво можна було побачити в Україні у квітні цього року. Тоді лише на декілька хвилин небо стало рожевим із зеленими спалахами.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації