Садибу Зеленських внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва

Садибу Зеленських внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва Зруйнована садиба Зеленських. Фото: "ТиКиїв"/Ігор Кузнєцов

Департамент охорони культурної спадщини КМДА видав наказ про внесення садиби Зеленських на вул. Олександра Кониського, 22, до Переліку культурної спадщини. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

У Департаменті вважають, що це є важливим кроком для збереження історичної та культурної ідентичності столиці.

Також до Переліку культурної спадщини внесли:

  • ансамбль керамічних панно Будинку національних творчих колективів України (бульв. Тараса Шевченка, 50-52);
  • прибутковий будинок Анастасії Іллінської (вул. Золотоворітська, 11);
  • флігель садиби київського війта Григорія Киселівського (вул. Григорія Сковороди, 1);
  • прибутковий будинок родини Зелінських (вул. Тарасівська, 23-25).

Нагадаємо, увечері 19 липня забудовник ЖК "Тургеневъ" за допомогою важкої техніки зруйнував історичну садибу Зеленських на вулиці Кониського. Демонтажу намагалися завадити активісти, але їх побили "тітушки".

Столична поліція розпочала кримінальне провадження, а згодом про початок провадження також повідомили в Офісі генпрокурора. Там кажуть, що історичну будівлю зруйнували, попри її арешт. 

Кличко заявив, що садибу Зеленських зруйнували через бездіяльність Мінкульту та уряду. Водночас у Мінкульті заявили, що будівля не була внесена до реєстру пам'яток через те, що КМДА не підготувала та не подала необхідні документи.

Київська міська прокуратура повідомила про підозру співвласнику садиби Зеленських, який дав розпорядження про знесення будівлі. Йому загрожує до двох років обмеження волі. Знесену історичну будівлю врешті визнали пам'яткою архітектури.

Читай також: "Продовження "серіалу" про охорону культурної спадщини в Києві: штрафи та кримінальна відповідальність за неналежне утримання історичних будівель"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації