"Шаги, гривні, карбованці": у Києві відкрилася виставка українських грошей часів УНР

"Шаги, гривні, карбованці": у Києві відкрилася виставка українських грошей часів УНР Усі фото: nmiu.org

У Національному музеї історії України відкрилася мінівиставка "Шаги, гривні, карбованці", на якій представлені платіжні засоби 1917–1921 років. Про це повідомили у пресслужбі музею. 

В експозиції зібрали зразки гривень, карбованців, шагів й інших платіжних засобів, які були в обігу на території України у 1917–1921 роках, а також пропам'ятні марки-шаги еміграційного періоду. Побачити виставку можна на другому поверсі Музею історії України.

0 / 0

В музеї нагадали, що наприкінці 1917 року Центральна Рада ухвалила тимчасовий закон, яким запровадила національну грошову одиницю — карбованець. Першою видрукували банкноту в 100 карбованців, дизайн якої створив відомий художник-графік Георгій Нарбут.

Після проголошення державної самостійності УНР затвердили нову грошову одиницю — гривню, яка поділялася на 100 шагів і дорівнювала 1/2 карбованця. Тимчасову розмінну монету у вигляді марок-шагів випустили влітку 1918 року вже за гетьманату Павла Скоропадського. Налагодити карбування металевих монет тоді не вдалося, тому паперові шаги доволі довго виконували функцію розмінної грошової одиниці.

Коли радянська держава поглинула Україну, запровадили союзну грошово-банківську систему на основі рубля, який поділявся на 100 копійок. Однак в еміграції ще продовжували використовувати гривні та шаги.

Після розпаду СРСР в Україні спочатку знову запровадили карбованці, а з 1996 року основною грошовою одиницею стала гривня. Тоді дискутували, як назвати розмінну одиницю: сотик, шаг, цент чи копійка. І врешті затвердили саме назву "копійка".

Нагадаємо, нещодавно Національний банк ініціював  перейменування української розмінної монети з "копійка" на "шаг". Там кажуть, що сучасна назва є символом московської окупації. Натомість слово "шаг" історично використовували на території Україні для визначення дрібних монет.

Читай також: "У Нацбанку розповіли, чи випускатимуть банкноту в 5000 грн"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації