Столичні митники знайшли в посилці книгу 18 століття і самовар для знаті

Столичні митники знайшли в посилці книгу 18 століття і самовар для знаті Фото: facebook.com/KYIVcustomsUA

В одній із посилок, яку відправляли за кордон, київські митники знайшли старовинне академічне видання 1749 року латинською мовою авторства німецького природознавця та самовар для знаті ХІХ століття, який був виготовлений в єдиному екземплярі. Про це розповіли в Київській митниці.

Ці культурні цінності намагалися відправити за кордон незаконно. Книгу знайшли в посилці із Запоріжжя до Ірландії. А от вишуканий самовар прямував із Харкова до Німеччини. Книгу і самовар митники скерували на експертизу до Національного музею історії України.

Експерти з'ясували, що книга — це другий том латиномовної праці німецького природознавця Йогана Георга Гмеліна Flora Sibirica sive Historia Plantarum Sibiriae, виданої у 1749 році у друкарні петербурзької Академії наук. Вона містить, зокрема, опис і класифікацію рослин Сибіру та гравюри з детальним зображенням цих рослин. Оригінальна обкладинка і палітурка видання втрачені.

Дане видання — це результат десятирічної експедиції до Сибіру німецького природознавця, професора та дійсного члена петербурзької Академії наук Йогана Гмеліна. Книга має унікальне культурне та історичне значення, позаяк професор мав репутацію ретельного дослідника-природознавця, — розповіли митники.

Експерти припускають, що дослідження Гмеліна були добре відомі представникам української козацької старшини, які мали розгалужений "нетворкінг" у Петербурзі, та сформували інтелектуальний імідж російської імперії в цілому. За словами експертів, Гмелін також відомий як неупереджений критик російських імперських порядків та культури в цілому.

0 / 0

Також експерти з'ясували, що виявлений самовар є предметом екстракласу, який виготовили по індивідуальному замовленню в одному екземплярі для знаті ХІХ століття в російській імперії. Він прикрашений навислими гірляндами й фігурними прорізами. Хоча за два століття були втрачені ключ краника і кришка, експерти встановили, що самовар являє собою культурну цінність.

0 / 0

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких документів надано не було, — зазначили митники.

Вони склали протокол за ст. 473 Митного кодексу України, а книгу і самовар тимчасово вилучили до рішення суду.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що столичні митники знайшли в посилці рідкісний зуб мамонта.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації