У Києві за літо госпіталізували 17 людей з небезпечною лихоманкою, троє з них померли

У Києві за літо госпіталізували 17 людей з небезпечною лихоманкою, троє з них померли Фото: unsplash.com

Від початку червня цього року до Свято-Михайлівської клінічної лікарні Києва госпіталізували 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом гарячка Західного Нілу. Троє з них померли, повідомила директорка Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.

Серед хворих — десятеро чоловіків і семеро жінок. Більшість з них — жителі різних районів столиці, а двоє — з Київської та Черкаської областей. Усі пацієнти потребували стаціонарного лікування через важкий стан. Трьох з них лікарям не вдалося врятувати через ускладнення гарячки — менінгоенцефаліт.

В Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних. Він схожий на інші віруси, що спричиняють енцефаліти, та вірус гарячки Денге.

Головним джерелом розповсюдження хвороби в природі є птахи, переважно перелітні. В їхній крові вірус у високих концентраціях циркулює від 14 до 200 днів. Людям це захворювання передають зазвичай через укус певні види комарів, які інфікуються, коли п'ють кров птахів. Вкрай рідко людина може інфікуватися під час контакту з кров'ю хворих тварин.

Першими симптомами хвороби є озноб і швидке підвищення температури, що супроводжується інтоксикацією. Гарячковий період триває від двох до шести днів. Загалом клінічний перебіг хвороби сприятливий, проте у важких формах може розвиватися менінгіт або енцефаліт.

Специфічної терапії для лікування гарячки Західного Нілу поки що немає. Тож за перших ознак захворювання слід одразу звернутися до лікаря, а лікування проходити під наглядом фахівця, повідомляючи йому про всі зміни у своєму стані.

Як мінімізувати ризики інфікування гарячкою Західного Нілу:

  • встановити вдома протимоскітні сітки;
  • використовувати репеленти;
  • на прогулянку (особливо до парків і лісових зон) вдягати речі, що максимально прикривають тіло.

У Департаменті охорони здоров'я зазначають, що зі зниженням температури повітря та зникненням комарів, небезпека отримати цю гарячку знижується майже до нуля.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що у столиці зростає кількість тяжких хворих на COVID-19. Станом на 20 серпня вона перевищила сотню пацієнтів і продовжувала збільшуватись. 

Читай також: "Як отримати лікарняний та перший рецепт без візиту до лікаря?"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації