У київській школі стався спалах гострої кишкової інфекції: які симптоми та як запобігти

У київській школі стався спалах гострої кишкової інфекції: які симптоми та як запобігти Фото: freepik.com

Серед учнів однієї зі шкіл Києва 6 вересня виявили спалах гострої кишкової інфекції. Про це повідомили в Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб.

Усіх хворих обстежили на кишкову групу інфекцій. Частина з них зараз госпіталізована до столичних медзакладів, а інші — проходять амбулаторне лікування під наглядом сімейного лікаря.

Про спалах захворювання повідомило Головне управління Держпродспоживслужби у Києві та Департамент охорони здоров'я КМДА. Також розпочали епідеміологічне розслідування.

У КМЦКПХ зазначають, що гострі кишкові інфекції є одними з найпоширеніших інфекційних захворювань та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Збудниками цих хвороб, зазвичай, є бактерії та віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою або ж із брудних рук.

Симптоми гострих кишкових інфекцій:

  • слабкість;
  • підвищення температури;
  • біль у животі;
  • блювота та діарея.

Як запобігти зараженню:

  • підтримувати чистоту. Слід регулярно мити руки (перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, після відвідування туалету тощо), мити та дезінфікувати поверхні й кухонне приладдя для приготування їжі, захищати кухню та продукти від комах, гризунів й інших тварин;
  • тримати окремо сиру та готову їжу. Зокрема, слід відокремлювати сире м'ясо і морепродукти від інших продуктів, а для оброблення сирих продуктів користуватися окремими ножами, дошками тощо. Зберігати їжу потрібно в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами;
  • ретельно готувати їжу. Особливо старанно слід смажити чи варити м'ясо, яйця та морепродукти. Страви потрібно доводити до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше при 70 градусах, а сік м'яса чи птиці має бути прозорим, а не рожевим. Підігрівати готові страви також слід ретельно;
  • зберігати їжу при безпечній температурі. Приготовану їжу не рекомендують залишайте за кімнатної температури більш ніж на дві години, і навіть у холодильнику її не можна зберігати надто довго. Перед подачею на стіл приготовані страви слід тримати гарячими (60 градусів). Заморожені продукти не варто розморожувати за кімнатної температури.
  • використовувати безпечну воду та свіжі продукти. Для приготування їжі слід використовувати чисту або очищену воду, а продукти обирати свіжі й незіпсовані. Овочі та фрукти потрібно ретельно мити, особливо перед вживанням їх сирими. Продукти, в яких закінчився термін придатності, краще не споживати.

Нагадаємо, за це літо у Києві госпіталізували 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом гарячка Західного Нілу. Троє з них померли через ускладнення хвороби.

Читай також: "Як підтримувати сексуальне здоров'я в парі: пояснює сексологиня"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації