У небі над Україною можна було спостерігати Блакитний супермісяць: чому він був помаранчевого кольору

У небі над Україною можна було спостерігати Блакитний супермісяць: чому він був помаранчевого кольору Фото: Володимир Литовка/Facebook

Увечері 19 серпня та у ніч на 20 серпня українці могли спостерігати рідкісне астрономічне явище — Блакитний супермісяць, який також називають Осетровим. 

Це явище було унікальним через те, що об'єднало дві астрономічні події: Супермісяць і Блакитний місяць. Перше виникає, коли повня збігається з перигеєм — моментом найбільшого зближення Місяця і Землі. У такі моменти місяць у небі є більшим і яскравішим, ніж зазвичай.

0 / 0

Блакитний місяць може мати два значення, які не пов'язані прямо з кольором супутника Землі. Так називають або третій повний місяць в астрономічному сезоні, на який припадає чотири повні замість трьох (як було якраз 19 серпня), або другу повню, що припадає на один календарний місяць.

Фото від підписників Telegram-каналу t.me/alphacentaurichannel

Назва явища пов'язана з англійською ідіомою Once in a Blue Moon ("Одного разу за Блакитного місяця"), яка означає щось, що відбувається вкрай рідко. Блакитний місяць і дійсно є рідкісним явищем — він припадає приблизно раз на 2,7 року.

Місяць саме блакитного кольору, який теж інколи можна спостерігати, не залежить від астрономічних подій, а пов'язаний з оптичним ефектом через запиленість атмосфери, підвищену вологість або з інших причин. 

Фото: "Суспільне Новини"/Олександр Магула
Фото: "Суспільне Новини"/Олександр Магула

Зазначимо, що в небі над Україною Блакитний супермісяць у перші години після заходу сонця був яскраво-помаранчевим і навіть майже червоним, але згодом став більш звичного сірого кольору. А у небі над Харковом дійсно поблакитнішав.

Фото: "Суспільне Харків"

Поєднання Блакитного та Супермісяця є дійсно рідкісним явищем, і наступного разу, за прогнозами астрономів, його можна буде спостерігати в січні-березні 2037 року.

Термін "супермісяць" вперше вжив астролог Річард Нолле у 1979 році у значенні "молодого або повного місяця, який виникає, коли Місяць знаходиться в межах 90% від свого найближчого наближення до Землі". Супермісяці зазвичай є найбільшими та найяскравішими повнями року — оптично вони виглядають десь на 15% більшими та на 30% яскравішими, ніж зазвичай.

Чому цей місяць також називають Осетровим

Назва "Осетровий місяць" належить корінним народам Америки. Племена, які колись жили на території нинішнього північно-східного регіону США, називали повний місяць у серпні Осетровим на честь риби, яку найчастіше ловили як раз у цей сезон.

Читай також: "Українські полярники показали рідкісні перламутрові хмари: відео"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації