В новому підручнику з мови показали карту України без Криму: як це пояснили автори

В новому підручнику з мови показали карту України без Криму: як це пояснили автори Фото: olx.ua

В новому шкільному підручнику з української мови для 7 класів зобразили карту України без Криму. Одна з його авторок пояснила, як це сталося, та запропонувала запустити флешмоб. 

На помилку в підручнику звернула журналістка та книжкова оглядачка Тетяна Гонченко у своєму телеграм-каналі "Непозбувний книгочитун". Карту України без Криму серед інших піктограм можна побачити на третій сторінці підручника, поряд із рядками державного гімну.

Надруковані ці підручники у 2024 році. Рекомендовані Міністерством освіти та науки України. Мені пишуть, що у паперовій версії цього підручника — те саме, — висловила своє обурення Гонченко.

Як так трапилося, що Україна залишилась без Криму в українському підручнику, пояснила одна з його авторок, Анастасія Онатій. За її словами, сталося це через неуважність під час верстки. 

Виявляється, що на стоках тепер викладають "зручні" карти України з двома "шарами" зображень — з Кримом і без, — каже Онатій.

Тобто, коли підручник верстали, зображення Криму випадково помістили не в той шар, через що воно стало невидимим.

Онатій перепросила за те, що творці підручника "несвідомо зробили боляче людям". Також вона запропонувала викладачам запустити флешмоб "Домалюй Крим", щоб разом з учнями виправити цю помилку.

Виділіть 10–15 хвилин на уроці, щоб обговорити цю помилку з учнівством і домалювати піктограму в підручнику на сторінці 3. Підтримайте нас — буде гарний привід поговорити про Крим, його українськість, — запропонувала Онатій.

Також вона попросила вказувати на інші неточності в підручнику, якщо вони знайдуться.

Нагадаємо, три українські книжки увійшли до Почесного списку найкращих дитячих книжок IBBY Honour List 2024 за версією Міжнародної ради з дитячої та підліткової книги (International Board on Books for Young People, IBBY).

Читай також: "У школах почав працювати освітній застосунок "Мрія": що в ньому є"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації