В Україні випустили "товари, яких не існує", щоб розповісти про сексуальне насильство під час війни

В Україні випустили "товари, яких не існує", щоб розповісти про сексуальне насильство під час війни Фото надане організаторами проєкту "Товарів, яких не існує"

В Україні випустили лінійку "Товарів, яких не існує",  
щоб розповісти про сексуальне насильство, зумовлене війною. До незвичного асортименту увійшли "Крем для рук з ефектом підтримки", "Туш для вій для погляду на себе з любов'ю", "Піна для гоління з відчуттям контролю над власним життям" та "Пластир, який допомагає загоювати рани травматичного досвіду".

Всередині цих коробочок немає продуктів. Натомість є інформація про можливість отримати безоплатну соціально-психологічну допомогу для всіх, хто постраждав від злочинів російських військових. 

В Україні випустили товари, яких не існує, щоб розповісти про сексуальне насильство під час війни
Фото надане організаторами проєкту "Товарів, яких не існує"

Проєкт "Товари, яких не існує" є частиною інформаційної кампанії UNFPA (Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні), спрямованої на підвищення обізнаності українців щодо проблеми. Також ініціатива покликана проінформувати про Центри допомоги врятованим, адреси та контакти, яких можна дізнатися на сайті проєкту. 

У співпраці з урядом України UNFPA створив Центри допомоги врятованим, що працюють в 11 містах та надають безоплатну комплексну соціально-психологічну підтримку всім, хто постраждав від війни. На жаль, багато постраждалих вирішують не звертатися по допомогу, а деякі не знають, де її знайти. "Товари, яких не існує" — це один із проєктів нашої інформаційної кампанії, створений, щоб у креативний спосіб привернути увагу людей та підкреслити важливість фахової підтримки, — зазначає представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Массімо Діана.

В Україні випустили товари, яких не існує, щоб розповісти про сексуальне насильство під час війни
Фото надане організаторами проєкту "Товарів, яких не існує"

"Товари, яких не існує" з'явилися на полицях 37 магазинів мережі "Аврора" в 11 містах України, де працюють Центри допомоги врятованим: Києві, Запоріжжі, Херсоні, Львові, Дніпрі, Полтаві, Чернівцях, Мукачеві, Харкові, Одесі та Кропивницькому. Взяти "Товари, яких не існує" зі спеціального стенда в магазині може безоплатно кожен охочий. 

В Україні випустили товари, яких не існує, щоб розповісти про сексуальне насильство під час війни
Фото надане організаторами проєкту "Товарів, яких не існує"

Всередині кожної коробочки є інформація від психологів, контакти центрів та історія Тетяни, яка зазнала сексуального насильства під час окупації її міста. Після відходу російських військ жінка змогла виїхати та отримала допомогу в Центрі допомоги врятованим. 

Мій чоловік тоді поїхав захищати нашу Батьківщину. Я залишилася сама... Мені було лише 25… І одного дня вони це зробили! Дім став для мене найнебезпечнішим місцем у світі, тому я поїхала. Хотіла опинитися будь-де, тільки б якнайдалі звідти. Я не пам'ятала минулого і не бачила майбутнього. Усе, чого я хотіла, — перестати боятися, тому пішла у Центр допомоги врятованим до психолога. У центрі мене зустріли з розумінням, надали всю необхідну інформацію. Психологиня допомогла мені впоратися з тривогою, яка постійно переслідувала. Після багатьох сесій я повернула собі відчуття контролю над власним життям та зрозуміла, що я ніяким чином не несу відповідальності за насильство. Зараз я працюю, допомагаю людям, які теж у скрутних обставинах через війну, та чекаю коханого з перемогою. Кожному і кожній, хто пройшов через те саме, що і я, хочу сказати: ви не самі у цьому. Звертайтесь по допомогу, вона дійсно важлива, — каже Тетяна, врятована. 

Центри допомоги врятованим створені за ініціативи Офісу віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння урядової уповноваженої з питань гендерної політики, у партнерстві з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA), завдяки фінансовій підтримці урядів Бельгії, Франції, Швеції й у співпраці з місцевими органами влади та громадськими організаціями.

Раніше "ТиКиїв" писав про проєкт GIDNA, заснований благодійним фондом Future For Ukraine. Він надає безоплатну та анонімну психологічну допомогу українським жінкам, які зазнали сексуального насильства від російських військових. Детальніше про цей проєкт дізнавайся за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації