В Україні зняли документальний фільм про традицію маланкування

В Україні зняли документальний фільм про традицію маланкування Фото: Ukraїner

Команда Ukraїner випустила документальний фільм "Маланка. Зберегти дім". У ньому йдеться про традицію маланкування в буковинському селі Іспас.

Мета фільму — розповісти, що мотивує містян повертатися в рідні села, як маланкування єднає громаду і чому люди охоче перевтілюються в чудернацьких персонажів.

Головний герой документальної стрічки — український музикант, сопілкар гурту Kazka Дмитро Мазуряк. У своєму рідному селі Іспас він 15 років поспіль продовжує традицію маланкування. Живучи в Києві, Дмитро щороку повертається до рідного краю і влаштовує там свято Маланки, адже це, за його словами, наповнює його, дає наснаги жити й творити, а ще укріплює невидимі зв'язки між поколіннями.

В Україні вийшов документальний фільм про Маланку
Фото: Ukraїner

Маланка — народна назва святкування Нового року, що має дохристиянське коріння. Це непересічне зимове дійство захоплює своїм колоритом, настроєм і сенсами. Персонажі Василь і Маланка, Коза, Дід та Баба, Ірод, Чорт та інші ходять від хати до хати, щоб сповіщати про настання нового року, звеселяти людей та віншувати їм щастя. Маланкарі, які щороку самостійно готуються до цього свята, не тільки несуть світло, а й продовжують давню українську традицію, що за радянських часів була суворо заборонена.

 

Раніше "ТиКиїв" писав, що в Україні випустили трейлер фільму про пригоди молодого Кузьми Скрябіна в Берліні. Детальніше про цю стрічку дізнавайся за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації