Відновити польоти в Україні у 2024 році можливо – гендиректор Міжнародної ради аеропортів Європи

Відновити польоти в Україні у 2024 році можливо – гендиректор Міжнародної ради аеропортів Європи Фото: Міжнародний аеропорт "Бориспіль"

Вже у 2024 році в Україні можуть частково відновити авіасполучення. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив генеральний директор Міжнародної ради аеропортів Європи Олів'є Янковец.

На питання: "Чи реально, що перші польоти в Україні почнуть виконуватися до кінця 2024 року" він відповів:

Я б на це сподівався. З високою ймовірністю думаю, що так. Попри військові ризики Україна не зупиняє потяги, а вони є дуже повільними на відміну від літаків. Проте всі чомусь вирішили, що авіація більш небезпечна. Це не зовсім правильно з погляду оцінки ризиків. Тим більше, що є технології, як зробити польоти навіть в нинішніх умовах безпечними. Зокрема, потрібно переконатися, що система протиповітряної оборони розташована там, де вона має бути. Розв'язати питання зі страховими компаніями.

Також Олів'є Янковец нещодавно відвідав аеропорти "Бориспіль" і "Київ". За його словами, керівництво летовищ підтримує їх у задовільному стані, і у випадку відновлення авіасполучення вони запрацюють за 2-3 тижні.

Аеропорти ("Бориспіль" і Київ" — прим. автора) будуть готові приймати чартерні рейси вже через два-три тижні після ухвалення рішення про відновлення польотів. За місяць будуть готові до регулярних рейсів, оскільки потрібно буде вирішити ситуацію з розкладом і плануванням з іншими аеропортами. Проте, аби так тривало й надалі і аеропорти продовжували зберігати таку високу готовність до відновлення польотів, потрібно негайно вирішити питанням з їхнім фінансуванням, — зазначив Олів'є Янковец.

За словами генерального директора Міжнародної ради аеропортів Європи, операційна готовність обох аеропортів перебуває на найвищому рівні — вони належно обслуговують приміщення та обладнання, утримують персонал. Досі летовища підтримували свої об'єкти й персонал коштом своїх резервів. Але ці гроші вже закінчилися, тому потрібно, щоб втрутився Уряд.

Вартість підтримки експлуатаційної готовності аеропортів в Україні становить близько 52 млн євро на рік. У грудні аеропорт "Бориспіль" отримав з бюджету близько 1,5 млн євро — цього вистачило лише на виплату зарплат персоналу та сплату податків.

Раніше "ТиКиїв" писав, як столиця пройшла випробування двох років війни. Які удари пережив Київ та як він оживає — читай у нашому матеріалі.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації