Житель київської панельки не може вийти з будинку через пандус: в чому справа

Житель київської панельки не може вийти з будинку через пандус: в чому справа Фото: freepik.com

Житель однієї з багатоповерхівок у Дарницькому районі Києва не може вийти зі свого будинку через неправильно встановлений пандус. Про це розповіла киянка Наталія Красовська, батько якої став заручником показної "інклюзивності".

Вона розповіла, що її батькам, які раніше жили у Донецькій області, через війну довелось переїхати до її квартири на 14 поверсі столичної панельки. При цьому через травму 70-річний батько Наталії пересувається лише на кріслі колісному.

На вході у під'їзд, де мешкає Наталія з батьками, номінально встановлений пандус, проте з порушенням усіх норм. Тож фактично користуватися ним не тільки неможливо, а й небезпечно.

Пандус у під'їзді Наталії. Фото: facebook.com/lady.krasik

Наталія звернулася до ЖБК, що обслуговує будинок, та попросила встановити пандус, який би відповідав усім нормам. Адже зараз її батько не може навіть вийти з будинку в магазин чи в аптеку. Проте голова ЖБК відповіла, що вже встановлений пандус — "нормальний". Також ЖБК начебто планує подати заявку на якийсь міський грант, за яким встановити новий пандус можуть наступного року.

Тобто людина впевнена,  що мої батьки мають сидіти до наступного року, а може і більше, на 14 поверсі та чекати. Інші варіанти вона навіть не розглядає, — каже Наталія.

Після цього жінка двічі зверталась до Контактного центру Києва 1551, проте там обидва рази відповіли, що це — не їхня справа, оскільки будинок обслуговує ЖБК.

Врешті громадська організація Доступно.UA надала їй свого юриста, який допоміг написати заяву в адміністрацію Дарницького району. Також юрист спробував порозумітись з головою ЖБК, однак теж марно.

Доступність зараз має бути нормою, а не ексклюзивністю. Люди мають право виходити на двір, потрапляти в магазини, пересуватися по вулицях міста, не думаючи, а чи пройдуть вони там, — зазначає Наталія.

Вона зазначила, що їй ще потрібно написати "парочку заяв і запитів", щоб зрештою зрушити цю справу з місця. 

Раніше "ТиКиїв" розповідав, що у нещодавно відремонтованому підземному переході на станції метро "Оболонь" після скарг активіста почали виправляти помилки щодо безбар'єрності, яких припустилися під час реконструкції. 

Читай також: "Інклюзивний театр: столична оперета адаптувала три вистави для людей із порушенням слуху та зору"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації