Зрадник у лавах Нацгвардії: військовий допомагав росіянам готувати удари по Києву

Зрадник у лавах Нацгвардії: військовий допомагав росіянам готувати удари по Києву Фото: СБУ

У Києві СБУ затримала "військового перевертня", який готував удари росіян по столиці. А саме — по об'єктах критичної інфраструктури. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Зрадником виявився контрактник однієї з військових частин Національної гвардії. Російські спецслужби дистанційно завербували його в січні цього року.

Щоб залучити військового до негласної співпраці, фсб задіяла свого резидента — керівника агентурної групи. Це теж був колишній військовослужбовець Нацгвардії, який звільнився зі служби за станом здоров'я та виїхав до Європи. Там він і почав працювати на фсб.

Перебуваючи за межами України, резидент давав вказівки своєму агенту в Києві. Зокрема, попросив збирати геолокації теплових електростанцій у столиці. Також ворога цікавили відомості щодо технічного стану енергооб'єктів та рівня їхнього військового захисту.

Всю отриману інформацію агент направляв резиденту через месенджер з фотографіями і описом системи охорони.

0 / 0

За кожне виконане завдання обидва фігуранти отримували від 100 до 1 тис. доларів. Сума залежала від складності проведеної роботи і важливості здобутої інформації.

За наявними даними, ця інформація була потрібна окупантам для підготовки нових ударів по Києву в холодну пору року.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання ним ворожого завдання. При обшуках за місцем його проживання виявили комп'ютерну техніку та мобільний телефон із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь рф.

Наразі слідчі СБУ повідомили обом військовим підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Затриманий агент фсб перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

Зараз тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності його резидента, який переховується за кордоном.

Раніше "ТиКиїв" писав, що в Київській області волонтери наживалися на військовослужбовцях. Подробиці читай за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації