Arafat dağindan: Джамала представила найдовший кліп в історії української музики

Arafat dağindan: Джамала представила найдовший кліп в історії української музики Фото: пресслужба

Співачка Джамала випустили кліп на пісню Arafat dağindan з альбому QIRIM. Він став найдовшим кліпом в історії української музики — його тривалість становить 6:28 хвилин.

За словами співачки, Arafat dağindan — одна з найкрасивіших і віртуозних пісень, які вона чула за все своє життя. Ця стародавня композиція звучить таким складом, і головна складність її у відсутності фіксованого ритму, бо кожне оспівування слова має вільний рух ніби мереживо навколо однієї ноти. 

Режисером кліпу став Герман Нєнов, який прославився своєю роботою креативного директора на "Євробаченні-2023" у Ліверпулі.

У кліпі Arafat dağindan артистка вперше поділилася архівними кадрами з рідного Криму в оточенні своїх близьких.

Вся відео робота сповнена багатьох символів, до прикладу паломництво (кадри у пустелі)  —  це і паломництво на гору, у буквальному сенсі слова, бо цьому і присвячена пісня, а також це символізує кримськотатарський народ, який постійно шукає своє місце, бо його знову виганяють з рідного дому. Також у кліпі є кілька відсилок до пісні "1944".

Слова "Коли приходять чужинці у твій дім, вбивають вас усіх і кажуть "Ми не винні" наштовхнули мене до сцени зі зрубаними деревами. До речі, і в кліпі на "1944" була ця сцена з деревом, яке проростає, воно і надихнуло мене саме на ідею з тінями від зрубаних дерев, — розповів Герман Нєнов.

Зйомка відео на Arafat dağindan тривала добу, що для JAMALA, яка тільки три місяці тому народила третього сина, стало ще тим випробуванням. Хоча співачка зізналася, що їй фізично важко було витримати такий ритм, але вона справді щаслива, що вдалося створити таку відеороботу і представити її своїм слухачам.

Що стосується костюмів, спеціально для Arafat dağindan створили три образи: 

  • Перший — продовжує тему стилю всього альбому QIRIM та виконаний у такій же колірній гаммі.
  • Другий — зі своєрідними щитами у сцені "Болі та руйнування". Цей образ є втіленням Джамили-воїна, яка стоїть та захищає свій народ та його історію, навіть якщо все руйнується.
  • Третій образ, білий  — сповнений руху, сповнений чистоти та очищення. 

 

0 / 0
  • Arafat dağindan — це містична старовинна народна пісня з міста Акмесжит (Сімферополь), одна з небагатьох на релігійну тематику. Пісня загадкова, але водночас дуже цікава за своїм сюжетом. Історія про те, як чоловік піднімається на гору Арафат, яка знаходиться у безводній пустельній долині недалеко від Священної Мекки, а після повернення з паломництва отримує почесне звання хаджі. 
  • QIRIM — це альбом кримськотатарської музики з позачасовим симфонічним звучанням. Альбом відновлює пам'ять цілого народу через мелодії, історії та голоси. Наче пазл, 14 унікальних старовинних пісень альбому збирають Кримський півострів і представляють його різні регіони. 

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що Джамала стала однією з лауреаток Шевченківської премії-2024.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації