Київський костел Святого Миколая готують до передачі релігійній громаді: які виникли проблеми

Київський костел Святого Миколая готують до передачі релігійній громаді: які виникли проблеми Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

У лютому Кабінет міністрів України розглянув петицію щодо передачі київського костелу Святого Миколая Римсько-католицькій церкві. Згідно з відповіддю, Мінкульт зобов'язаний повернути костел парафії. Передати його в постійне користування релігійній організації зобов'язалися до 1 травня 2024 року.

На якій стадії зараз передача святині — розповіли в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Наразі немає жодних юридичних перешкод для того, аби рятувати костел від руйнування, як і відсутні жодні перепони для богослужінь релігійної громади парафії Святого Миколая. Питання передачі костелу громаді — це паралельний процес. Він не впливає на можливість реставрації пам'ятки, — зазначила начальниця дозвільно-погоджувального управління Міністерства культури та інформаційної політики України Наталія Войцещук.

При передачі костелу Святого Миколая парафії виникли проблеми: які саме
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

У міністерстві сподіваються, що вже до травня будуть внесені необхідні зміни до законодавства. Та є і певні проблемні питання.

По-перше, святиню зможуть передати громаді лише після переїзду з костелу ДП "Національний дім органної та камерної музики України". Він має переїхати до флігеля Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок, де створять "Будинок музики".  

На сьогодні це найбільш складне питання, адже на комплекс будівель Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації професійних спілок суд наклав арешти. У зв'язку з кримінальною справою та судовим розглядом процес передачі будівлі флігеля для подальшої реконструкції і адаптації під потреби державної організації призупинено до вирішення спорів.

Ще одним важливим пунктом є повернення хрестів на костел. Адже, за словами представниці Мінкульту, "будь-яка пам'ятка, яка має культове значення, має  хрести, бо це їхній символ".

При передачі костелу Святого Миколая парафії виникли проблеми: які саме
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Раніше "ТиКиїв" писав, що на Андріївський узвіз повернули оновлену скульптуру кота Бегемота. Детальніше про це читай тут.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації