Музей у Пирогові оскаржить у Верховному Суді рейдерське захоплення своєї території

Музей у Пирогові оскаржить у Верховному Суді рейдерське захоплення своєї території Фото: facebook.com/pyrohiv.museum

Музей народної архітектури та побуту України в Пирогові незабаром подасть до Верховного Суду скаргу на рішення віддати частину його території та майна приватній компанії. Про це повідомили у пресслужбі Мінкульту.

Рішення, яке на початку серпня ухвалив Північний апеляційний господарський суд Києва, в Мінкульті та в самому музею називають "узаконенням рейдерського захоплення".

Історія зі спробою рейдерського захоплення нежитлових будівель та земельної ділянки на території музею тягнеться з 2020 року, коли це майно зареєстрували на ТОВ "МАНЕЖ-ХОЛЛ". 

Перший акт, який рейдери представили у суді, це був акт купівлі державного майна. Як ви розумієте, державне майно придбати неможливо. Це заборонено законодавством, — каже т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Щоб захистити свою територію, музей звернувся до Офісу антирейдерства Мін'юсту. Там розглянули скаргу та в липні 2022 року скасували реєстрацію державного майна на ТОВ "МАНЕЖ-ХОЛЛ". А Офіс Генпрокурора розпочав кримінальне провадження.

Шахраї не здалися та вирішили легалізувати захоплення частини території музею через суд. Господарський суд Києва рішенням від 26 лютого 2024 року відмовив їм у задоволенні позову та залишив в силі наказ Офісу антирейдерства.

Однак, кажуть у Мінкульті, 2024 року ТОВ "МАНЕЖ-ХОЛЛ", не погоджуючись з цим рішенням, подало апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду, яку той задовольнив на початку серпня.

Рішення Північного апеляційного господарського суду на користь ТОВ "МАНЕЖ-ХОЛЛ" було неправомірним. Саме тому сьогодні музей у Пирогові разом з МКІП, а також Мін'юстом подають касаційну скаргу у Верховний Суд, — заявив Карандєєв.

Він додав, що особисто слідкує за тим, щоб скарга була підкріплена усіма необхідними документами.

У разі позитивного рішення Верховного Суду адміністрація музею у Пирогові хоче створити на територіях, які хотіли захопити рейдери, фестивальні зони. Відвідувачі зможуть приїжджати туди на відпочинок з можливістю ночівлі та бачити виступи різних народних колективів.

Нагадаємо, раніше Антимонопольний комітет викрив змову між учасниками аукціону на оренду приміщення Житнього ринку, що відбувся у 2022 році. Учасники торгів узгоджували свою поведінку, щоб усунути конкуренцію та заволодіти приміщеннями ринку за заниженою ціною.

Читай також: "У музеї "Чорнобиль" проведуть ремонт: що там зроблять"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації