Нацбанк випустив срібну монету, присвячену Сергію Параджанову

Нацбанк випустив срібну монету, присвячену Сергію Параджанову Фото: НБУ

Національний банк випустив срібну пам'ятну монету "Сергій Параджанов", присвячену сторіччю видатного українського кінорежисера, сценариста та композитора. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У 2024 році року виповнилося 100 років від дня народження одного з найвпізнаваніших режисерів XX століття, який увійшов в історію світового кінематографа Сергія Параджанова. На його честь НБУ ввів у обіг нову монету, що продовжує серію "Видатні особистості України".

Ця пам'ятна монета є символом нескореності, творчої свободи та вічного пошуку істини Сергієм Параджановим, спадщина якого й досі живе в кожному кадрі, у кожній сцені, — кажуть у Нацбанку.

Монета номіналом 5 грн виготовлена зі срібла 925 проби та оздоблена патинуванням. На аверсі зобразили стилізований плід граната в розрізі, що відсилає до кінопритчі митця "Колір граната".

На реверсі — стилізований портрет самого Сергія Параджанова та колаж із фрагментів його робіт.

Нацбанк випустив пам’ятну монету, присвячену Сергію Параджанову
Фото: НБУ

Тираж монети складає до 7 500 штук. Придбати її можна буде з 10 вересня в інтернет-магазині нумізматичної продукції Нацбанку. Вартість поки що невідома.

Нагадаємо, Нацбанк ініціював перейменування української розмінної монети з "копійка" на "шаг". Там кажуть, що сучасна назва є символом московської окупації. Натомість слово "шаг" історично використовували на території Україні для визначення дрібних монет.

Читай також: "10 фільмів кіностудії ім. О. Довженка, якими ми пишаємося"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації