Парк "Межигір'я" офіційно відкрили у новому форматі

Парк "Межигір'я" офіційно відкрили у новому форматі Фото: mcip.gov.ua

В останній день літа, 31 серпня, відбулось офіційне відкриття парку-пам'ятки "Межигір'я" у новому форматі. Також там стартував перший осінній туристичний сезон, повідомляє пресслужба Мінкульту.

У цьому році майно "Межигір'я" передали державі, і у липні парк відкрився у новому форматі для відвідувачів як державний об'єкт природно-заповідного фонду.

За 44 дні з моменту відкриття парк відвідали понад 35 тисяч людей. З них 1,5 тисячі — учасники бойових дій, для яких вхід у парк безплатний. За цей період "Межигір'я" сплатило 7,2 млн грн податків до держбюджету. 

Фото: mcip.gov.ua

Найближчим часом "Межигір'я" хочуть перетворити на культурно-освітній мультифункціональний центр. За словами т. в. о. голови Мінкульту Ростислава Карандєєва, він має стати туристичним магнітом, який притягуватиме не тільки українців, але й іноземців, щоб вони могли краще зрозуміти та пізнати Україну. 

Крім того, територію парку вивчатиме група дослідників. Адже "Межигір'я" має давню історію.

На цьому місці раніше стояв Межигірський монастир, який був осередком освіти, культури та духовності. У ньому, зокрема, бував Тарас Шевченко, який черпав тут натхнення для своїх творів та зображував монастир на своїх малюнках. Разом з Кобзарем ці місця також відвідували Пантелеймон Куліш та Михайло Максимович. 

Фото: mcip.gov.ua

А в XIX столітті в Межигір'ї працювала фаянсова фабрика, вироби якої мали великий попит та постачались у європейські країни. 

У 1930-ті роки у цій місцевості працював один з основоположників української школи монументального живопису Михайло Бойчук. А його учень Василь Седляр налагодив виробництво кераміки та створив художньо-керамічний технікум й технологічний інститут кераміки та скла.  

Фото: mcip.gov.ua

У день офіційного відкриття відбувся перший всеукраїнський парковий забіг "Межигір'я-Спорт: "Перемагаючи себе", у якому взяли участь відомі спортсмени. Також для гостей влаштували культурну програму й провели екскурсію "Межигір'ям".

Нагадаємо, у "Добропарку" під Києвом уже з'явилися перші осінні фотозони з гарбузами й не тільки. А скоро там стартує ярмарок власної продукції, де можна буде придбати саджанці рослин.

Читай також: "Русло річки Либідь приведуть до ладу: що планують зробити"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації