Проєкт будівництва військового кладовища пройшов держекспертизу: коли там будуть перші поховання

Проєкт будівництва військового кладовища пройшов держекспертизу: коли там будуть перші поховання Візуалізація проєкту Національного військового меморіального кладовища

Проєкт будівництва першої черги Національного військового меморіального кладовища (НВМК) успішно пройшов державну експертизу. Про це повідомили в Міністерстві з питань ветеранів.

Експертиза підтвердила, що проєкт відповідає державним будівельним нормам, стандартам та правилам. Також у ньому були дотримані вимоги щодо екологічності, міцності, надійності, довговічності й інклюзії.

Порушень санітарного й епідеміологічного благополуччя населення не виявлено. Впливу на екологію — жодного. Нагадаю, і не було. Тепер це підтверджує і ДП "Укрдержбудекспертиза", — каже в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

За його словами, на наступному тижні мають оголосити тендер на відбір підрядника, який будуватиме кладовище. Також ще потрібно отримати дозвіл на проведення робіт.

Наймасштабніший в історії України проєкт із вшанування й увічнення пам'яті загиблих захисників і захисниць буде реалізований у Гатненській територіальній громаді під Києвом. 

В межах перших двох пускових комплексів НВМК облаштують сектори для поховань, колумбарні стіни, будинок трауру, вхідну групу, центральний майдан, зону рекреації. Також побудують під'їзну дорогу, встановлять зупинки громадського транспорту, облаштують паркінг тощо.

В ефірі національного телемарафону Порхун додав, що перші поховання на військовому кладовищі будуть вже восени цього року, попри протести місцевих жителів. Крім того, за його словами, роботи на об'єкті вже тривають.

Водночас посадовці продовжують діалог з місцевими жителями, які виступають проти зведення кладовища, проте він поки не приносить результатів.

Люди захищають ліс, люди не хочуть чути всі аргументи, які надає державна установа "Національне військово-меморіальне кладовище" та Міністерство у справах ветеранів, — каже в.о. міністра.

Він додав, що відстань від першого сектора поховань до населеного пункту становитиме 500–700 метрів, хоча, згідно з будівельними нормами, така відстань може становити усього 300 метрів. Ліс, який захищають місцеві жителі, служитиме буферною зоною між кладовищем і селом.

Нагадаємо, раніше у Мінветеранів розвінчали міфи щодо Національного військового меморіального кладовища та відповіли на найпоширеніші запитання щодо цього об'єкта.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації