Чи вирубають ліс заради Національного військового кладовища: відповідь Мінветеранів

Чи вирубають ліс заради Національного військового кладовища: відповідь Мінветеранів Зображення: mva.gov.ua

У Київській області триває підготовка до створення Національного військового меморіального кладовища. Перші поховання там заплановані вже на кінець літа – початок осені цього року. 

Проте днями жителі місцевої територіальної громади вийшли на протест проти будівництва кладовища. Серед іншого, люди занепокоєні тим, що заради створення меморіалу вирубають ліс.

Щоб заспокоїти їх, у Мінветеранів вирішили розвінчати міфи щодо Національного військового меморіального кладовища та відповісти на найпоширеніші запитання, які ставили місцеві жителі.

Замість кладовища збудують готельно-ресторанний комплекс

У Мінветеранів кажуть, що готельно-ресторанний комплекс там дійсно буде, але не для розваг чи відпочинку. Його створять для організації поминальних обідів та тимчасового проживання лише родин загиблих захисників і захисниць, похованих на території НВМК. Тривалість перебування там буде обмеженою.

Будівництво НВМК призведе до екологічної катастрофи

Концепція будівництва та проєктна документація НВМК передбачають максимальне збереження  рельєфу, ґрунтового покриву, наявних зелених насаджень та екосистеми місцевості. 90% лісу залишиться недоторканим. Загалом, кажуть у міністерстві, меморіальний комплекс в Гатному не завадить ані громаді, ані перелітним птахам, ані тваринам, комахам тощо.

Це питання раніше дійсно порушували екологи, яким ми показали наш ескізний проєкт — побоювання були зняті: змін функціональності екосистеми не буде, — зазначили у Мінветеранів.

Чи вирубають весь ліс?

Площа дерев, яку планують вирубити для будівництва НВМК, — менше ніж 10% від загальної площі комплексу, яка становить 265 га. Вирубку проводитимуть вибірково під час підготовчих та будівельних робіт та, за необхідності, для поховань вже під час роботи НВМК. Вирубування дерев, кущів та чагарників відбувається відповідно до дозвільної документації та необхідне для прокладання інженерних мереж і дороги. А всю деревину передадуть на потреби ЗСУ для будівництва фортифікаційних споруд.

Через будівництво вода зникне зі свердловин або буде забруднена

Згідно з проведеною експертизою, гранична глибина залягання ґрунтових вод у цій місцевості — не менше двох метрів від поверхні землі. Це відповідає гігієнічним вимогам облаштування та утримання кладовищ в населених пунктах. Проте, якщо виникне необхідність, тут додатково проведуть роботи з пониження та відведення ґрунтових вод.

Засівання трави на території НВМК призведе до підвищення кислотності ґрунтів та знищить дерева

Зараз немає досліджень, які б підтверджували чи спростовували вплив засіяної трави на кислотність або лужність ґрунту, і тим більше — на знищення дерев. Крім того, адміністрація НВМК буде забезпечувати належний догляд за територією кладовища, у тому числі й щодо її озеленення.

Дим від крематорію забруднить довкілля

На кладовищі планують побудувати крематорій сучасного європейського рівня з технологічним багаторівневим ступенем очищення викидів. У ЄС такі крематорії можуть розміщуватися на відстані 30 м від місць проживання людей. В Україні ці норми становлять 300 м до житлових зон. А крематорій НВМК розмістять майже за 1 км від житлової забудови. Те саме стосується розміщення стін колумбарію: при нормі у 50 м, вони будуть розташовані на відстані 500 м і більше від житла людей.

Нагадаємо, платформа збереження пам'яті про померлих Inheart запустила цифровий меморіал для військових, що загинули у російсько-українській війні.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації