Суд "фактично легалізував" рейдерське захоплення частини музею у Пирогові — Мінкульт

Суд "фактично легалізував" рейдерське захоплення частини музею у Пирогові — Мінкульт Фото: facebook.com/pyrohiv.museum

У Мінкульті заявили, що один із київських судів "фактично легалізував" рейдерське захоплення частини території Музею народної архітектури та побуту в Пирогові. Тепер він у небезпеці.

У міністерстві розповіли, що восени 2020 року невідомі вчинили спробу рейдерського захоплення нежитлових будівель площею понад 2500 квадратних метрів та земельної ділянки площею понад 17 800 квадратних метрів на території музею.

Вони зареєстрували це майно, яке Музей у Пирогові використовує на законних підставах з 1970-х років, на підставних осіб.

Щоб захистити культурну спадщину та інтереси держави адміністрація музею звернулась до Офісу антирейдерства Мін'юсту. Там розглянули скаргу та видали наказ, що скасовує незаконну реєстрацію держмайна на підставних осіб. Також порушили кримінальну справу під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора.

Шахраї не здалися та вирішили легалізувати рейдерське захоплення частини території музею через суд. Господарський суд Києва рішенням від 26 лютого 2024 року відмовив їм у задоволенні позову та залишив в силі наказ Офісу антирейдерства.

Однак Північний апеляційний господарський суд 7 серпня цього року виніс постанову, якою скасував рішення Господарського суду. Натомість суддя ухвалив нове рішення — задовольнити позов рейдерів та скасувати наказ Офісу антирейдерства Мін'юсту.

Своїми діями Північний апеляційний господарський суд фактично легалізував рейдерське захоплення частини території та приміщень Національного музею народної архітектури та побуту України, — заявили у Мінкульті.

Там додали, що Музей в Пирогові за підтримки МКІП звертатиметься до Верховного суду з цього питання, щоб відстояти інтереси держави. А також закликали небайдужих українців підтримати музей та надати розголосу цій проблемі.

Нагадаємо, активісти збирають підписи під петицією до президента, у якій закликають створити Національний парк "Київські пагорби" на території гір Щекавиця, Юрковиця та Замкова. Таким чином ці історичні пагорби хочуть захистити їх від забудови.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації