Традицію Щедрого вечора внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України

Традицію Щедрого вечора внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України Фото: Reuters

Напередодні Нового року Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення про включення "Традиції Щедрого вечора в Україні" до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Ця традиція — одна з тих, що формують ідентичність нашого народу.

Традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії та збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є "Щедрик" Миколи Леонтовича, — зазначив виконувач обов'язків міністра культури Ростислав Карандєєв.

Традицію Щедрого вечора внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Традиція Щедрого вечора має довгу історію, сягаючи корінням ще в дохристиянські часи. Вона містить 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягання, "водіння кози", щедрування.

І тут важливим є всесвітньо відомий твір "Щедрик". Наразі триває робота над включенням цього твору до списку ЮНЕСКО.

Ми працюємо над включенням "Щедрика" до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Наша мета — довести світові, що мелодія Carol of the Bells має насправді суто українське "громадянство". Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для включення елементу до світового Списку — це його включення до національного переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини. Тому сьогоднішня подія — важливий крок до світового визнання, — зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Експерти вже також розробили світову промокампанію традицій Щедрого вечора. Це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком і діджитал-шоу "Щедрий вечір" за участі співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила амбасадоркою "Щедрика".

Раніше "ТиКиїв" писав, чому в Україні змінили дату святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. Детальніше про це дізнавайся в нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації