У Києві держслужбовців навчають, як не стати корупціонерами

У Києві держслужбовців навчають, як не стати корупціонерами Фото: Freepik

У столичній адміністрації для вперше призначених публічних службовців проводять навчання щодо норм антикорупційного законодавства. Про це повідомили у Департаменті з питань запобігання та виявлення корупції КМДА. Мета таких навчань — формувати свідомість доброчесного службовця. Тобто держслужбовців навчать, як не стати корупціонерами!

Особливу увагу приділятимуть правильному застосуванню норм антикорупційного законодавства в щоденному виконанні службових обов'язків.

Окрім основних положень антикорупційного законодавства (обмежень, заборон), під час навчань акцентуватимуть на правилах етичної поведінки публічного службовця.

Планується навчати по дві групи на місяць. Держслужбовці матимуть змогу розібрати разом із фахівцями з протидії корупції реальні приклади запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмежень щодо отримання подарунків тощо, — кажуть у Департаменті.

Боротьба з корупцією — одна з рекомендацій, наданих Європейською комісією Україні при отриманні статусу кандидата на членство в ЄС. Корупція також стоїть на заваді нашого вступу в НАТО.

Фото: Freepik

Багато людей звикли асоціювати корупцію безпосередньо з хабарями. Однак поняття цього терміна дещо ширше. Йдеться про зловживання службовим становищем в особистих цілях, а саме: використання посадовою особою своїх владних повноважень і довірених їй прав, а також пов'язаних із цим офіційним статусом авторитету, можливостей, зв'язків з метою особистої вигоди, що суперечить законодавству та моральним настановам.

Головним стимулом до корупції є можливість отримання економічного прибутку, пов'язаного з використанням владних повноважень, а головним стримувальним чинником — ризик викриття і покарання.

Варто зазначити, що корупція існує абсолютно в усіх країнах світу, оскільки є проявом людських якостей і безпосередньо залежить від рівня розвитку держави.

За даними антикорупційної організації Transparency International Ukraine Україна отримала 36 зі 100 балів в Індексі сприйняття корупції за 2023 рік, додавши 3 бали. Ми займаємо 104 позицію поміж 180 країн. 

Всього за останні 10 років Україна додала 11 балів — це найбільший приріст серед країн, які зараз мають статус кандидаток до ЄС. 

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства.

Нагадаємо, нещодавно ми писали, що у Києві хочуть створити Департамент міської мобільності: чим він займатиметься

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації