У Києві садибу Барбана розмалювали портретами відомих діячів

У Києві садибу Барбана розмалювали портретами відомих діячів Фото: фейсбук Дмитра Перова

В історичній садибі Барбана, що розташована на вул. Обсерваторна, 6, активісти розмістили портрети видатних діячів, які в ній гостювали. Ця ініціатива має на меті привернути увагу до історичних будівель, що роками не можуть набути охоронного статусу пам'ятки, попри свою багату історію. Про це повідомив київський активіст Дмитро Перов.

У Києві садибу Барбана розмалювали портретами відомих діячів
Фото: фейсбук Дмитра Перова

Садиба Барбана — останній приклад одноповерхової міщанської забудови, що вціліла у цьому районі. Свого часу її гостями були Нобелівський лауреат Джон Стейнбек, відомий військовий фотожурналіст Роберт Капа, знана лікарка-педіатр Галина Тебенчук і музикознавець Михайло Головащенко.

У Києві садибу Барбана розмалювали портретами відомих діячів
Фото: фейсбук Дмитра Перова

Охоронного статусу садиба Барбана не має. У 2021 році Рада національної безпеки й оборони України постановила відновити історичну споруду та надати їй статусу пам'ятки. Втім, це питання за більш ніж 2 роки так і не вирішилося.

Історична довідка

Садиба на вул. Обсерваторній зведена у 1891 році для титулярного радника Олександра Барбана. Потім належала дворянину Івану Гореславському. 1910 року будинок придбав відомий провізор В'ячеслав Геращеневський.

У Києві садибу Барбана розмалювали портретами відомих діячів
Фото: вікіпедія

У часи СРСР садибою володіла радянська влада. У 1944-1945 роках у ній мешкала родина голови Комітету у справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академіка-драматурга Олександра Корнійчука. Згодом будинок віддали дитячій соматичній лікарні.

Починаючи з 1970-х років, у садибі працювали різні установи. З 2020 року власник садиби — ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень".

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації