У київському музеї просто неба відкрили відреставрований старовинний вітряк

У київському музеї просто неба відкрили відреставрований старовинний вітряк Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України

У Національному музеї народної архітектури та побуту України відкрили відреставрований старовинний вітряк. Про це повідомили на офіційній сторінці Міністерства культури та інформаційної політики України.

Мала батьківщина вітряка — село Олександрівка Херсонської області, де під час повномасштабної війни тривали важкі бої. До музею архітектури і побуту його перевезли ще за радянських часів. Тут він 50 років чекав на ремонт.

Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України

Реставрація вітряка розпочалася у 2023 році. Її ініціював фонд "МХП-Громаді", який і проводив реставраційні роботи. Під час них вдалося зробити ґрунтовне дослідження стану вітряка та відновити його, спираючись на креслення автентичного механізму одного із творців музею, українського архітектора Леоніда Прибєги.

Тепер всі відвідувачі Національного музею народної архітектури та побуту України можуть оглянути вітряк як зовні, так і всередині. Можна також піднятися на другий поверх вітряка і побачити робочий механізм для помелу зерна.

Фото: Національний музей народної архітектури та побуту України

Раніше "ТиКиїв" розповідав, що у столиці покажуть виставу на основі творчості американської співачки українського походження Квітки Цісик. Детальніше про виставу дізнавайся в нашій публікації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації