У столичному музеї виставили особисті речі "Привида Києва"

У столичному музеї виставили особисті речі "Привида Києва" Фото: starkon.city

Особисті речі Михайла Матюшенка, легендарного командира "Привидів Києва", передали до Національного музею історії України у Другій світовій війні. Про це повідомляють на сторінці музею у Facebook.

Відвідувачі музею тепер можуть побачити шеврон 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ, лист від посольства України в Болгарії щодо ідентифікації знайденого тіла пілота та особистий комплекс, що був на Михайлі в момент загибелі, а саме: ліхтарик, ремені рятувальної системи та фрагменти парашута. Всі ці речі нині зберігаються у фондових колекціях.

Майже цілодобово легендарний льотчик разом зі своїми учнями оберігав небо української столиці й утримував перевагу в повітрі, — розповіли в музеї.

0 / 0

Михайло Матюшенко розпочав службу у Збройних Силах ще за радянських часів. У 1996 році він пішов у відставку і служив у цивільній авіації. 

Коли росія розпочала збройну агресію проти України у 2014 р., він не раз допомагав військовим у зоні проведення АТО/ООС. Організовував поставки необхідних речей для бійців, сформував громадське об'єднання "Щит".

У перші дні широкомасштабного вторгнення армії рф в Україну Михайло Матюшенко повернувся до ЗСУ і став інструктором 40-ї бригади тактичної авіації, відомої як "Привиди Києва".

Навесні 2022 року Матюшенко перейшов на службу до 7-ї авіаційної бригади імені Петра Франка. За час його служби в 7-й бригаді було успішно здійснено операцію на складному напрямі в районі с-ща Високопілля. Це дало змогу Сухопутним військам ЗСУ продовжити просування.

Найвідомішим повітряним боєм Михайла Матюшенка стало знищення зенітно-ракетної системи "Панцир" неподалік острова Зміїний. Екіпаж літака успішно виконав завдання, але був збитий ППО ворога під час повернення до місця базування. Михайло Матюшенко загинув 26 червня 2022 року. У вересні тіло пілота знайшли на території Болгарії. 3 жовтня 2022 року його поховали з урочистостями на Алеї Героїв у Бучі.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що мати льотчика, якого нарекли "Привидом Києва", стала військовою капеланкою.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації