Українські полярники показали рідкісні перламутрові хмари: відео

Українські полярники показали рідкісні перламутрові хмари: відео Ілюстративне фото: Wikimedia Commons

Українські полярники з антарктичної станції "Академік Вернадський" зафільмували незвичайне оптичне явище — перламутрові хмари. Відео з ними опублікували у соцмережах Національного антарктичного наукового центру.

Там розповіли, що в Антарктиці перламутрові хмари можна спостерігати лише кілька разів за рік експедиції. Переважно вони з'являються взимку, а зараз у Південній півкулі якраз зима.

Перламутрові хмари формуються вище за звичайні — у стратосфері. Вологи на такій висоті небагато, і потрапляє вона туди з сильними потоками повітря. Наприклад, коли повітряна маса натрапляє на високий гірський хребет, який направляє її вгору, і верхівка потоку проходить через нижню частину стратосфери на висоті 15-30 км. Також поява перламутрових хмар може бути пов'язана з сильними тропосферними циклонами.

Коли потік повітря потрапляє у стратосферу, де температура становить близько -85 градусів Цельсія, волога у ньому перетворюється на кристалики льоду. І при сході або заході сонця, коли воно перебуває на кілька градусів нижче горизонту, ці кристалики підсвічуються сонячними променями.

Світло відбивається від кристаликів в хмарах так, що виникає оптичний ефект іризації. Він якраз і "фарбує" хмари в різні кольори. Коли ж сонце підіймається вище, то на тлі розсіяного світла їх майже не видно, адже вони дуже тонкі, — пояснили у НАНЦ.

Там додали, що офіційна назва цього явища — крижані полярні стратосферні хмари. Адже спостерігається воно здебільшого в полярних регіонах, а кристалики льоду формуються у стратосфері. А вже через різнокольоровість такі хмари назвали перламутровими.

Нагадаємо, раніше українські полярники зафільмували, як стрибають горбаті кити в Антарктиці. За словами науковців, побачити таке дійство — справжнє везіння.

Читай також: "Вночі у небі над Україною можна було бачити незвичне блакитне сяйво: що це було"

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації