Українці можуть отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я: де та як

Українці можуть отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я: де та як Фото: freepik.com

У Кабінеті міністрів опублікували рекомендації щодо того, де та як українці можуть отримати безоплатні послуги з охорони ментального здоров'я у воєнний час.

Такі послуги надають на всіх рівнях медичної допомоги: лікарі первинної ланки, заклади екстреної та спеціальної меддопомоги, мобільні мультидисциплінарні команди, служби психологічної підтримки тощо. Їхню вартість оплачує Національна служба здоров'я.

Якщо потребуєте психологічної підтримки — зверніться до свого сімейного лікаря. Попри війну українці можуть отримати послуги з охорони ментального здоров'я на всіх рівнях медичної допомоги, — зазначають у Кабміні.

Де послуги з охорони ментального здоров'я можна отримати безплатно:

  • У сімейного лікаря. У лікаря первинної меддопомоги можна пройти діагностику психічного стану, отримати поради та взяти скерування до іншого спеціаліста.
  • Амбулаторне лікування. Під час такого лікування пацієнт може самостійно звернутися до фахівця медзакладу, що має договір із Національною службою здоров'я України. У цьому разі направлення не потрібне.
  • Стаціонарне лікування. Спеціалізовані заклади надають такі безплатні послуги: психіатричний огляд, індивідуальний план лікування й реабілітації, проведення психодіагностичних тестів у динаміці й контроль за станом пацієнта. Направлення в цьому випадку не потрібне.
  • Виїзд мобільної мультидисциплінарної команди до пацієнта. Такі мобільні команди працюють при медичних стаціонарах, а щоб їх викликати потрібне направлення від сімейного лікаря або психіатра. Контакти лікарень, де працюють мобільні психіатричні команди, можна дізнатися в контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77.
  • Служба психологічної підтримки. Якщо не має можливості звернутися до лікаря, можна зателефонувати на лінію психологічної допомоги. Перелік номерів служб психологічної підтримки є за посиланням.

Нагадаємо, у Києві, біля лікарні ім. Павлова відкрили перший в Україні Сад скандинавської терапії. У ньому люди, що мають ментальні травми й посттравматичні стресові розлади, зможуть полегшити процес реабілітації.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації