Україну розміновуватимуть за допомогою штучного інтелекту: як це працюватиме

Україну розміновуватимуть за допомогою штучного інтелекту: як це працюватиме Фото: ПРООН в Україні

Штучний інтелект допомагатиме у гуманітарному розмінуванні території України. Відповідну угоду про партнерство Міністерство економіки підписало з технологічною компанією Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних.

У Мінекономіки кажуть, що гуманітарне розмінування має стати "нульовим етапом" відновлення України. Зараз потенційно забрудненими боєприпасами є 156 000 кв. км території нашої країни, а у зоні ризику перебуває понад шість мільйонів українців. Тож прискорення гуманітарного розмінування завдяки співпраці з технологічними компаніями допоможе зберегти життя та швидше розпочати відбудову України.  

Зокрема, Мінекономіки та Palantir співпрацюватимуть у сферах оцифрування розмінування та автоматизації процесів та займуться розширенням цифрових можливостей для оцінки земель, визначення пріоритетних регіонів тощо.

Крім того, для прийняття рішень у протимінній діяльності будуть використовувати асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP). Ця платформа працюватиме з великими базами даних, сформованими різними структурами.

У базах буде міститися інформація про оцінку економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій тощо, а також оперативні дані, які, будуть регулярно оновлюватися. Це — дані про обстеження територій, кількість та стан техніки, наявність піротехнічних підрозділів тощо.

Завдяки можливостям ШІ-помічника Palantir AIP, платформа аналізуватиме інформацію та надаватиме рекомендації з оптимізації процесів розмінування. Наприклад, зможе порадити, як найбільш ефективно провести очищення конкретної території.

Все це має пришвидшити процес розмінування території України та зробити його менш затратним.

Нагадаємо, Тоня Матвієнко випустила пісню в пам'ять про свою маму. Для кліпу штучний інтелект згенерував голос Ніни Матвієнко.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації