11 грудня в історії Києва: придушення повстання більшовиків і арешт Грушевського

11 грудня в історії Києва: придушення повстання більшовиків і арешт Грушевського Михайло Грушевський Фото: відкриті джерела

"ТиКиїв" знайомить тебе з історією нашого улюбленого міста. Щодня ми розповідаємо, хто з відомих киян народився в цей день та які цікаві події відбувалися у столиці в минулому.

11 грудня запам'яталося киянам придушенням повстання більшовиків силами УНР. Також у цей день росіяни арештували в Києві Михайла Грушевського за зв'язки з Австрією.

11 грудня у столиці народилися й відомі особистості, зокрема, український генетик і популяризатор науки Олександр Коляда, одна з найуспішніших українських волейболісток Олеся Рихлюк, письменник Владислав Івченко та інші.

Детальніше про цей день в історії читай нижче.

Пам'ятні події в Києві 11 грудня

  • 1914 рік — російська поліція заарештувала українського історика Михайла Грушевського. Його звинувачували в австрофільстві, шпигунстві та причетності до створення легіону Українських січових стрільців. Утримували Грушевського в Лук'янівській в'язниці до 18 лютого 1915 року, за цей час його допитували не менше 16 разів. Потім його відправили в заслання до Симбірська (нині Ульяновськ), а згодом дозволили переїхати в Казань.
  • 1917 рік — сили УНР придушили сплановане на цей день повстання більшовиків у Києві. Для цього вони викрили та арештували червоних ватажків. Збільшовичені військові частини вислали ешелонами за межі України.
  • 2003 рік — почав роботу перший в Україні кінодистриб'ютор артхаусного кіно "Артхаус Трафік". Сьогодні він виступає організатором низки кінофестивалів та фестивальних програм в Україні, серед яких наймасштабніші — Міжнародний кінофестиваль для дітей і підлітків "Чілдрен Кінофест" та "Київський тиждень критики", програми українського кіно за кордоном, зокрема — щорічні Дні українського кіно у Брюсселі. Ще один напрямок роботи кінокомпанії — створення та просування українських короткометражних і повнометражних фільмів, серед яких були "Штольня" (2006 р.), "Зелена кофта" (2013 р.), "Плем'я" (2014 р.), "Рівень чорного" (2017 р.), "Донбас" (2018 р.).
Фото: фейсбук-сторінка Arthouse Traffic
  • 2013 рік — штурм Євромайдану силами Беркуту та спецпідрозділів міліції. Силовики намагалися витіснити мирних мітингувальників із легко забарикадованих наметових містечок на Майдані Незалежності та частини вул. Хрещатик у бік Бесарабської площі. Але мітингувальники змусили бійців покинути Хрещатик. Після відходу беркутівців люди відновили барикади та встановили нові намети. В той же день на телеканалах вийшло звернення тодішнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, який заявив, що "розблокування вулиць здійснене на виконанні постанови адміністративного суду "Про заборону блокування транспортних комунікацій". Завдання міліції — забезпечити охорону громадського порядку при виконанні рішення суду. Хочу всіх заспокоїти, ніякого розгону майдану не буде. Ніхто не посягає на право громадян на мирний протест". Та протистояння все ж продовжилося.
Фото: вікіпедія

Відомі кияни, які народилися 11 грудня

  • Василь Виноградов (1876-1927 рр.) — український лікар, науковець, професор. У роки Першої світової працював у Київському військовому госпіталі, де був призначений молодшим ординатором і одночасно завідував 12-м терапевтичним відділенням. У 1917 році як військовий лікар відряджений в Кисловодськ для лікування поранених. Згодом повернувся до Києва, де був завідувачем кафедри госпітальної терапевтичної клініки і працював до самої смерті. За добросовісну медичну працю одержував нагороди та стипендії військового відомства, зокрема за дослідження проблем інфекційно-токсичного шоку під час бойових дій.
Фото: Національна наукова медична бібліотека України
  • Олександра Павловська (1928-2019 рр.) — українська художниця, членкиня Спілки радянських художників України. Працювала в галузях книжкової графіки та плаката. Серед робіт: ілюстрації та оформлення книг "Хлопчик і люта ведмедиця" (1955 р.), "Коза-дереза" (1957 р.), "Кирило Кожум'яка" (1958 р.), "Казки" Шарля Перро (1964 р.).
  • Олександр Татарський (1950-2007 рр.) — радянський та український режисер-мультиплікатор, художник, продюсер, аніматор. Працював у жанрі пластилінової анімації. У 1981 році створив мультфільм "Пластилінова ворона". Найбільш відомі персонажі, створені Олександром Татарським — брати Колобки, котрих потім перейменували у братів Пілотів, які були не лише героями мультфільмів, а й першими віртуальними ведучими. Був автором заставки до програми "Спокойной ночи, малыши!", яка внесена до Книги рекордів Гіннеса за найбільшу кількість виходів в ефір.
Фото: вікіпедія
  • Тетяна Белімова (нар. 1976 р.) — українська письменниця, літературознавиця. Авторка підручника "Проза українського модернізму 20-х років XX ст.". Художню прозу пише з 2008 року. Її роман "Київ.ua" вийшов друком після того, як зайняв третє місце на конкурсі "Коронація слова — 2013". А роман "Вільний світ" отримав перше місце на конкурсі "Коронація слова — 2014".
Фото: форум видавців
  • Владислав Івченко (нар. 1976 р.) — український письменник, журналіст. Дипломант конкурсу "Коронація слова — 2009" за роман "Яскраве життя та надзвичайні пригоди Зоряної Мальви", володар премії "Коронація слова — 2011" за роман "Стовп самодержавства, або П'ятнадцять справ Івана Карповича Підіпригори", дипломант конкурсу "Коронація слова — 2012" за кіносценарій українського вестерну "Одного разу на Дикому Сході". Володар премії гостросюжетної літератури "Золотий пістоль" конкурсу "Коронація слова — 2013" за книгу "Найкращий сищик імперії на службі у приватного капіталу". На конкурсі "Коронація слова — 2020" оригінальний сценарій "Криваві танці в Кутах" був нагороджений спецвідзнакою журі. Роман "Чемпіонський бій Мері Дяків" став одним із переможців конкурсу Book Pitch-2021, якій проводять Одеський міжнародний кінофестиваль та Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал". За мотивами циклу книг про пригоди Івана Карповича Підіпригори телеканал ICTV у 2020 році зняв пілот серіалу "Найкращий сищик імперії".
Фото: фейсбук Владислава Івченка
  • Олександр Коляда (нар. 1986 р.) — український генетик, популяризатор науки, ведучий науково-популярного телешоу "ЕксперименТИ". 2014-го Коляда у співавторстві з Олександром Вайсерманом запатентували спосіб генетичної діагностики хвороби Паркінсона. 2017-го НАМН України рекомендувала його до впровадження у практику охорони здоров'я. На сьогодні Олександр Коляда є одним із найвідоміших популяризаторів науки. У 2018 році на телеканалі СТБ було запущено телепроєкт "ЕксперименТИ", де він став ведучим. Також на радіо "НВ" є його програма "Звички без ризику". Викладає курси здорового способу життя у "Школі довголіття", читає популярні лекції зі сфери своїх наукових інтересів, є спікером TEDxKyiv, пише статті у ЗМІ.
Фото: інстаграм @alexander_koliada
  • Олеся Рихлюк (нар. 1987 р.) — українська волейболістка, діагональна. Гравчиня національної збірної, учасниця двох чемпіонатів Європи. Майстер спорту України міжнародного класу. Найвідоміша та найуспішніша українська волейболістка свого покоління. Дворазова бронзова призерка клубного чемпіонату світу у складі швейцарського клубу "Волеро" (2015, 2017 рр.), у 2015 році була визнана найкращою діагональною цього турніру. Срібна призерка Кубка Європейської конфедерації волейболу 2020-2021 рр. у складі "Галатасараю" зі Стамбула.
Фото: інстаграм @alesia7
  • Андрій Войналович (нар. 1999 р.) — український баскетболіст. Виступає на позиції важкого форварда за БК "Прометей" та збірну України.
Фото: Федерація баскетболу України

Що відзначають 11 грудня

У цей день у світі відзначають Міжнародний день гір. Свято проголосили 20 грудня 2002 року на 57-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. У резолюції світовій спільноті пропонують організовувати цього дня заходи, які пропагують значення стабільного розвитку гірських регіонів.

Також 11 грудня, у день народження аргентинського співака та кіноактора, відомого як "король танго" Карлоса Гарделя, відзначають Міжнародний день танго.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації