12 лютого в історії Києва: створення Червоної галицької армії та перший ядерний реактор в Україні

12 лютого в історії Києва: створення Червоної галицької армії та перший ядерний реактор в Україні Реактор ВВР-М. Фото: cdg.org.ua

У цей день уклали угоду про створення Червоної галицької армії та запустили перший в Україні ядерний реактор — "ТиКиїв" розповідає про історичні події, які відбулися 12 лютого у столиці або були з нею пов'язані.

Чим ще запам'ятався цей день, хто з відомих киян народився та які свята сьогодні відзначають — читай далі.

Пам'ятні події 12 лютого

  • 1920 рік — рік у Києві уклали угоду про злиття Української галицької армії з Червоною армією. Цьому передувало послаблення УГА через епідемію тифу та інших хвороб, через що вона повністю втратила свою боєздатність. Тож для УГА не було іншого виходу, як приєднатися до червоної армії, хоча деякі генерали виступали проти цього. Підписання угоди призвело до створення Червоної української галицької армії, яка мала боротись проти поляків та інших противників у західних регіонах України. Однак вже у квітні 1920 року бригади ЧУГА почали переходити до лав УНР і виступати проти більшовиків, а лояльні Червоній армії частини зазнали поразок на фронті. Зрештою ЧУГА перестала існувати.
Червона галицька армія
Старшини ЧУГА у польському таборі полонених. Архівне фото
  • 1960 рік — у Києві запрацював перший український ядерний реактор. Дослідницький реактор ВВР-М побудували в Інституті фізики АН УРСР (нині — Інститут фізики НАН України) за проєктом видатного радянського фізика Івана Курчатова. Установка призначалась для виробництва активних ізотопів, проведення експериментів з ядерними реакціями та інших досліджень. У часи СРСР реактор працював близько 4000 годин на рік, а після його розпаду — фактично простоює через відсутність фінансування. За висновками держінспекції ядерного регулювання у 2014 році, термін експлуатації реактора мав сплинути 31 грудня 2023 року.
Перший ядерний реактор в Україні
Запуск ядерного реактора ВВР-М. Фото: ukrinform.ua

Відомі кияни, які народилися 12 лютого

  • Анатолій Петрицький (1895-1964 рр.) — живописець, художник театру і книги, один з майстрів українського авангарду. Експонувати свої роботи почав з 1914 року, а у 1916-му відбувся його дебют як театрального художника. З 1917 до 1919 року був головним художником Молодого театру Леся Курбаса, оформив більшість вистав театру. Потім — головним художником Першого державного драматичного театру УРСР й Української музичної драми у Києві. У 1927 році став одним із засновників футуристичної організації "Нова генерація". Займався художнім оформленням книжок і журналів. Одна з найвідоміших робіт Петрицького, картина "Інваліди", отримала надзвичайно високу оцінку на Венеційській бієнале 1930 року, а потім кілька років подорожувала Америкою. Помер Петрицький 6 березня 1964 року. Похований на Байковому кладовищі в Києві.
Анатолій Петрицький
Архівне фото: openkurbas.org
  • Леонід Тоцький (1932-2022 рр.) — реставратор, художник-монументаліст. Навчався у Київському училищі прикладного мистецтва, після закінчення якого почав працювати в команді реставраторів, які відновлювали мозаїки та фрески XI століття Софійського собору. Наприкінці 1990-х був головним художником з відновлення мозаїк і розписів центрального нефа Михайлівського Золотоверхого собору. Серед робіт Тоцького — оформлення вестибюля і фасадів Інституту теоретичної фізики імені Боголюбова НАН України та оформлення церкви Благовіщення в павільйоні над Золотими воротами. Також брав участь у створенні мозаїки на стелі вестибюля Центрального залізничного вокзалу Києва, мозаїки "Андрій Первозваний" і "Святий Володимир" на фасаді Покровського храму на Оболоні, мозаїки "Святий Миколай" на східному фасаді церкви Святого Миколи на воді біля Річкового вокзалу, а також в оздобленні фасаду нової будівлі Академічного лялькового театру, тощо. Помер 5 лютого 2022 року.
Леонід Тоцький
Архівне фото: facebook.com/pkmvk
  • Андрій Лідаговський (1992 р.н.) — кіноактор, найбільш відомий українським глядачам за роллю звукорежисера Вадима у трагікомедії Антоніо Лукіча "Мої думки тихі". Свою першу роль зіграв у короткометражці "У Манчестері йшов дощ" все того ж Антоніо Лукіча, свого студентського друга. А вже у 2019 році вийшов перший повнометражний фільм актора "Мої думки тихі", де він виконав головну роль. Зараз у розробці перебуває продовження стрічки, у якому він знову зіграє звукорежисера Вадима. У 2023 році Лідаговський дебютував як режисер, знявши одну з новел кіноальманаху "Війна очима тварин".
Андрій Лідаговський
Кадр з фільму "Мої думки тихі"

Що відзначають 12 лютого

Сьогодні відзначають Міжнародний день Дарвіна — свято присвячене річниці від дня народження автора теорії еволюції Чарльза Дарвіна. У цей день відзначають внесок Дарвіна в науку та займаються популяризацією цієї самої науки. Місія Дня Дарвіна полягає в тому, щоб надихнути людей по всьому світу використовувати принципи інтелектуальної хоробрості, наукової цікавості, мислення та прагнення правди, які втілював сам Чарлз Дарвін.

Також 12 лютого — День червоної руки, або Міжнародний день боротьби з використанням дітей-солдатів. Відзначати його почали у 2002 році, щоб привернути увагу до неповнолітніх, які беруть участь у військових організаціях усіх видів. У цей день закликають до дій, щоб припинити цю практику, і підтримати дітей, які постраждали від участі у бойових діях.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації