18 січня в історії Києва: Студентський курінь Січових стрільців та трагічна авіакатастрофа, у якій загинув Денис Монастирський

18 січня в історії Києва: Студентський курінь Січових стрільців та трагічна авіакатастрофа, у якій загинув Денис Монастирський Денис Монастирський. Фото: пресслужба МВС

Створення Студентського куреня Січових стрільців та тогорічна трагічна катастрофа гелікоптера у Броварах, у якій загинуло керівництво МВС — "ТиКиїв" розповідає про історичні події, які відбулися 18 січня у столиці або були з нею пов'язані.

Чим ще запам'ятався цей день, хто з відомих киян народився та які свята сьогодні відзначають — читай далі.

Пам'ятні події у Києві 18 січня

  • 1918 рік — на студентському вічі у Києві ухвалено рішення про створення Студентського куреня Січових стрільців. Створили його для боротьби проти більшовиків та охорони порядку у місті. До куреня записалися учні Другої Кирило-Мефодіївської гімназії, студенти Українського народного університету, Політехнічного інституту, Університету ім. Святого Володимира та інших вишів. Складався курінь з єдиної сотні, яка налічувала близько 120 бійців — друга так ніколи й не була сформована. Наприкінці січня Студентський курінь під командуванням сотника Андрія Омельченка взяв участь у боях під Крутами, де загинули, були поранені або взяті у полон 74-81 його бійців. Пізніше залишки куреня увійшли до складу Гайдамацького Коша Слобідської України. 
Створення Студентського куреня Січових стрільців
Архівне фото
  • 2023 рік — катастрофа гелікоптера у Броварах, у якій загинув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Трагедія сталася о 08:20 18 січня — вертоліт ДСНС, в якому летіло керівництво МВС, розбився на території дитячого садка, пошкодивши його будівлю. На борту, окрім Монастирського, перебували перший заступник міністра Євген Єнін, державний секретар міністерства Юрій Лубкович, їхні помічники та три члени екіпажу. Усі вони загинули. Загалом загинули 14 осіб: усі, хто перебував у вертольоті, та п'ятеро людей осіб на землі, серед яких — одна дитина. Слідство встановило, що під час польоту були допущені порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що і призвело до катастрофи.
Катастрофа гелікоптера у Броварах
Фото: Офіс генпрокурора України

Відомі кияни, які народилися 18 січня

  • Ігор Малишевський (1936-2015 рр.) — письменник, драматург та журналіст. Написав 12 книжок, серед яких — романи "Міст через три життя" та "Контрудар", до екранізацій яких сам написав сценарії. Загалом за сценаріями Малишевського на різних студіях України зняли понад 60 фільмів, більшість з яких були документальними. Серед найвідоміших — кіноепопея "Вогненний шлях" про визволення України від нацистів, яку навіть показували в ООН. А стрічка "Чорнобиль. Хроніка важких тижнів" здобула десять гран-прі міжнародних фестивалів.
Ігор Малишевський
Фото: knpu.gov.ua 
  • Людмила Ардельян (1964 р.н.) — акторка театру та кіно, акторка та режисерка дубляжу, телеведуча. За свою кар'єру озвучила понад 140 серіалів, шість мультсеріалів та майже 340 фільмів. Брала участь в озвучуванні таких серіалів як "Беверлі-Гіллз", "Гра престолів", "Роксолана. Величне століття". Голосом Ардельян в Україні говорять Сара Джесіка Паркер, Ніколь Кідман, Лора Дерн, Рейчел Вайс, Анджеліна Джолі, Дженіфер Лопес та інші акторки. Сама акторка знімалася у таких проєктах як "Реальна містика", "Слуга народу", "Лікар Ковальчук", "Звонар", "Пес" та інших.
Людмила Ардельян
Фото: facebook.com/lyudmila.ardelyan 
  • Руслан Федотенко (1979 р.н.) — хокеїст, гравець НХЛ, дворазовий володар Кубка Стенлі.  Грати у хокей почав у Києві, провівши за столичний "Сокіл" усього дві гри. Ще у юному віці переїхав спочатку до Фінляндії, згодом — до Канади та, врешті, до США. Дебютував у НХЛ у складі "Філадельфія Флайєрс" у 2000 році. Потім грав за "Тампа-Бей Лайтнінг", з якими виграв свій перший Кубок Стенлі. Далі були "Нью-Йорк Айлендерс" та "Піттсбург Пінгвінс", у складі яких хокеїст здобув свій другий Кубок Стенлі. Завершив спортивну кар'єру Федотенко у 2016 році.
Руслан Федотенко
Фото: wikimedia.org
  • Катерина Кухар (1982 р.н.) — артистка балету, прима-балерина Національної опери України. Почала займатися балетом у п'ять років, а з 1999-го  працювала в трупі Національної опери. З 2006 року почала танцювати у парі з Олександром Стояновим, який став її постійним партнером та чоловіком. Також танцювала зі світовими зірками балету. З 2017 по 2021 рік Кухар була членкинею журі телепроєкту "Танці з зірками". Була прототипом головної героїні анімаційного фільму "Мавка. Лісова пісня". Зараз Катерина Кухар разом із чоловіком Олександром Стояновим керує балетною трупою GrandeKievBallet, що налічує близько 30 артистів. Також з 2020 року стала керівницею Київського державного фахового хореографічного коледжу.
Катерина Кухар
Фото: Anna Scheidemann

Що відзначають 18 січня

Сьогодні — День здорової ваги жінок. Цей день відзначають у четвер третього повного тижня січня. У цьому році він припадає якраз на 18 січня. Свято пропагує здоровий спосіб життя серед жінок та збалансований підхід до контролю ваги. Адже надмірна одержимість схудненням є такою ж серйозною проблемою, як і ожиріння.

Також 18 січня святкують неофіційний День тлумачного словника. Дата святкування пов'язана з днем народження британського лікаря та лексикографа Пітера Марка Роже. Він відомий тим, що після довгих років кропіткої праці випустив у 1852 році Тезаурус Роже — один з перших у світі ідеографічних словників. Особливість таких словників у тому, що слова у них впорядковані не за алфавітом, а за їхнім значенням.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації