27 грудня в історії Києва: відкриття станції "Печерська" і народження відомих діячів

27 грудня в історії Києва: відкриття станції "Печерська" і народження відомих діячів Фото: вікіпедія

"ТиКиїв" знайомить тебе з історією нашого улюбленого міста. Щодня ми розповідаємо, хто з відомих киян народився в цей день та які цікаві події відбулися у столиці в минулому.

27 грудня запам'яталося відкриттям станції метро "Печерська". Також у цей день у столиці вчинив самогубство міністр транспорту України Георгій Кірпа.

27 грудня у столиці народилися й відомі особистості, зокрема співачка Альона Вінницька, композитор Анатолій Карпенко, мандрівниця Наталія Македон та інші.

Детальніше про цей день в історії читай нижче.

Пам'ятні події в Києві 27 грудня

  • 1997 рік — введено в експлуатацію станцію метро "Печерська".
  • 2004 рік — на дачі в Бортничах застрелився Георгій Кірпа — міністр транспорту України, один з фінансистів Леоніда Кучми. Генпрокуратура тоді порушила кримінальну справу за статтею про доведення до самогубства. Висновків у цій справі досі не зроблено.

Відомі кияни, які народилися 27 грудня

  • Наталія Македон (нар. 1939 р.) — українська мандрівниця. В екіпажі яхти "Лелітка" разом з капітаном і своїм чоловіком Валерієм Петущаком здійснила навколосвітню подорож — найпершу під національним прапором України. Під час морських мандрів екіпаж пережив удари стихії (12-бальний шторм), зустрічі з хижими звірами і сомалійськими піратами. Навколосвітня подорож тривала майже чотири роки (1994-1998 рр.). За цей час яхта "Лелітка" подолала 3 океани й 12 морів, лишивши за кормою приблизно 30 тис. миль, і відвідала 18 країн. За матеріалами щоденника Наталії Македон її чоловік написав книжку про навколосвітню мандрівку "Солоний гопак" (2005 р.). Літературний твір перевидали 2009 року під назвою "Ходіння за три океани. Як козаки навколо світу обійшли", а у 2013 році переклали польською мовою і видали в Польщі. Про подорож українських яхтсменів Валерія Петущака і Наталії Македон також створили документальний фільм "На дивані навколо світу".
Наталія Македон з чоловіком Валерієм Петущаком.
Фото: Фонд "Журналістська ініціатива"
  • Анатолій Карпенко (нар. 1959 р.) — композитор, аранжувальник, звукорежисер, продюсер та автор-виконавець. Професійну творчу діяльність розпочав 1968 року. Працював музичним керівником ВІА "Славутич", а потім — вокально-інструментального оркестру "Київ", з якими виступав на багатьох сценах колишнього Радянського Союзу. На мистецькому фестивалі "Зорі над Бугом" (1981 р.) особисто акомпанував Юрію Нікуліну. Створив музику до вистав "Хто кому Рабінович" для Київського обласного театру драми (Біла Церква), "Поміж небом і землею" для театру ім. Івана Франка, "Новорічні мандри 2013" та "Троє поросят". Найбільш відомий за співпрацею з Іво Бобулом, Наталею Могилевською, Володимиром Семиноженком, Мариною Одольською, Дмитром та Назарієм Яремчуками.
Фото: Енциклопедія сучасної України
  • Олег Торгало (нар. 1972 р.) — галерист, продюсер, телеведучий, колекціонер, меценат. Засновник мережі художніх галерей "Раритет-Арт" (Київ) та її філіалу Global Rarity Art Ltd. (2006-2009 рр., Лондон)Під керівництвом Олега Торгало "Раритет-Арт" експонує найкращі зразки творчості сучасників і майстрів минулого на великих спеціалізованих художніх заходах. Одна з найвідоміших виставок — "Золото скіфських царів". Це єдина колекція у світі, що зібрала одразу чотири золоті пекторалі. Також "Раритет-Арт" організувала монументальний розпис стелі будівлі Верховного Суду України художниками Олексієм Кулаковим і Наталією Папірною.
Фото: інстаграм @raritet108
  • Альона Вінницька (справжнє ім'я — Ольга Вінницька) (нар. 1974 р.) — співачка, композиторка, авторка пісень, телеведуча. Перша учасниця гурту "ВІА Гра" (2000-2003 рр.). Після виходу з гурту розпочала сольну кар'єру. Також була ведучою програми "Зірковий шлях" на телеканалі "Україна".
Фото: канал "Україна"
  • Сергій Гринь (нар. 1981 р.) — академічний веслувальник, призер Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи. Тренувався у спортивному товаристві "Динамо-Колос" у Києві. Дебютував на міжнародних змаганнях 1999 року на молодіжному чемпіонаті світу. Олімпійську бронзову медаль виборов на Олімпіаді-2004 у складі парної четвірки (Сергій Гринь, Сергій Білоущенко, Олег Ликов, Леонід Шапошніков). На чемпіонаті світу 2006 року в складі парної четвірки (Володимир Павловський, Дмитро Прокопенко, Сергій Білоущенко, Сергій Гринь) став срібним призером. На Олімпіаді-2008 у складі четвірки (Сергій Гринь, Володимир Павловський, Олег Ликов, Сергій Білоущенко) посів восьме місце. У тому ж складі на чемпіонаті Європи 2008 року зайняв призове третє місце. На чемпіонаті Європи 2009 року в складі четвірки (Геннадій Захарченко, Володимир Павловський, Костянтин Зайцев, Сергій Гринь) став чемпіоном Європи. На чемпіонаті Європи 2010 року в складі четвірки (Володимир Павловський, Сергій Гринь, Сергій Білоущенко, Іван Довгодько) здобув бронзову медаль. На Олімпіаді-2012 у складі четвірки (Володимир Павловський, Костянтин Зайцев, Сергій Гринь, Іван Довгодько) посів 9 місце. На чемпіонаті Європи 2015 року разом з Іваном Футриком у парних змаганнях двійок здобув бронзову медаль. На чемпіонаті світу 2018 року в складі парної четвірки (Дмитро Міхай, Сергій Гринь, Олександр Надтока, Іван Довгодько) став бронзовим призером.
Фото: Управління фізичної культури і спорту КОВА

Що відзначають 27 грудня

27 грудня в Україні святкують День контррозвідки СБУ. Це професійне свято ключової інституції в убезпеченні держави від зовнішніх та внутрішніх загроз. Офіційно цей департамент створили 27 грудня 1991 року. 

Також 27 грудня День вирізання сніжинок. Це чудова нагода зібратися всією родиною, вирізати сніжинки з паперу, згадати дитинство і весело провести час.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації