27 листопада в історії Києва: розстріл Василя Липківського та перші збори Української академії наук

27 листопада в історії Києва: розстріл Василя Липківського та перші збори Української академії наук Портрет Митрополита Василя Липківського

Розстріл Митрополита УАПЦ Василя Липківського, скасування результатів виборів президента 2004 року  — "ТиКиїв" продовжує знайомити тебе з історією нашого улюбленого міста.

Які ще пам'ятні події відбулися у Києві 27 листопада та хто з відомих киян народився в цей день — читай далі.

Пам'ятні події у Києві 27 листопада

  • 1918 рік — відбулися перші установчі спільні збори Української академії наук (УАН), на яких її президентом обрали Володимира Вернадського. Академія була заснована 14 листопада декретом гетьмана Павла Скоропадського. Початково вона складалася із 45 наукових закладів та структур: 15 інститутів, 14 постійних комісій, 6 музеїв, ботанічного та акліматизаційного садів, обсерваторії тощо. На початку 1919 року нова більшовицька влада юридично підтвердила факт заснування УАН та передала їй перше нерухоме майно — садибу пансіону графині Левашової на вулиці Великій Володимирській (тепер — просто Володимирська), 54, "з усім приналежним рухомим майном". Саме у цій будівлі зараз знаходиться президія НАН України.
Володимир Вернадський
Перший президент УАН Володимир Вернадський

1937 рік  — у віці 73 років у Києві за вироком "трійки" НКВС був розстріляний один із засновників і перший Митрополит Української автокефальної православної церкви Василь Липківський. Під проводом Липківського, якого називали "народним митрополитом", церква почала впроваджувати українську мову в богослужіння і відроджувати давні традиції. Поступово УАПЦ зростала і поширювала свій вплив, що не сподобалось новій радянській владі, яка вела антирелігійну кампанію. Почався процес спочатку цькування, а потім і репресій щодо УАПЦ. Митрополит Василь до останнього намагався порозумітися із радянською системою, але, зрештою, через зрадників в УАПЦ, у 1927 році було ухвалено рішення звільнити його від "тягаря митрополичого служіння". Ще 10 років Липківський прожив у злиднях та під постійним наглядом. У 1937 році його вчергове заарештували та звинуватили в "антирадянській агітації у великих масштабах" та засудили до розстрілу.

Хрест на могилі Василя Липківського
Хрест на символічній могилі Василя Липківського на Лук'янівському цвинтарі

2004 рік — Верховна Рада на позачерговому засіданні визнала недійсними результати другого туру голосування на виборах президента, за результатами якого ЦИК віддала перемогу Віктору Януковичу попри численні порушення та дані екзитполів, які називали переможцем Віктора Ющенка. На цьому ж засіданні ВР оголосила недовіру ЦИК у зв'язку з неналежним виконанням конституційних обов'язків. У цей же день тодішній голова Харківської обласної ради Євген Кушнарьов заявив про початок створення автономії у регіоні.

Відомі кияни, які народилися 27 листопада

  • Ілля Ноябрьов (1947 р.н.) — телеведучий, актор, продюсер, Заслужений артист України. Справжнє прізвище — Шмуклер. Працював актором у Київському театрі естради, одеських театрах "Гротеск" та "Шарж". Був організатором і головою гумористичного клубу "Золотий гусак", а також очолював видання однойменного журналу. Обіймав посаду генерального продюсера телеканалу "ТЕТ" та начальника департаменту розважальних програм телеканалу "Інтер". Був автором телевізійних проєктів "Я — пам'ятник собі…", "Острів невдачі", "Показуха", "Афера", "Я все про вас знаю", "Кумири і кумирчики".
Ілля Ноябрьов
Фото: Radio NV
  • Міла Іванцова (1960 р.н.) — письменниця, перекладачка, журналістка та педагогиня. Серед її творів — "Родовий відмінок", "Вітражі", "Заради мрії", "Ключі від ліфта", "Сердечна терапія", "Я тут живу", "Намальовані люди" та інші. Має кілька публікацій в українських та європейських літературних журналах. Отримувала відзнаки "Коронація слова" та "Золотий письменник України". Організаторка благодійного проєкту "100 книжок для сільської бібліотеки", метою якого є наповнення сільських бібліотек сучасною українською та іноземною літературою.
Міла Іванцова
Фото: wikipedia.org
  • Юрій Кудрявець (1971 р.н.) — актор театру, кіно та дубляжу, телеведучий. Працював ведучим новин на телеканалах "TV-Табачук" і "ТРК Київ". Є офіційним українським голосом Мікі Мауса, С-3РО ("Зоряні Війни") та Філіпа Дж. Фрая ("Футурама"). Знімався у фільмах та серіалах: "Царівна", "Острів любові", "Тато напрокат", "Жіночий лікар-2", "Нюхач", "Гвардія", "На лінії життя", "Ментівські війни. Одеса", "Не відпускай" та інших.
Юрій Кудрявець
Фото: kinobaza.com.ua
  • Владислав Криклій (1986 р.н.) — політичний діяч, міністр інфраструктури України у 2019-2021 роках. Починав свою кар'єру у приватному секторі, а у 2014 році став радником тодішнього голови МВС Арсена Авакова. У 2015-2019 роках був керівником Головного сервісного центру МВС. Працював над впровадженням системи автоматичної фото- та відеофіксації ПДР та реформування діяльності сервісних центрів МВС. У серпні 2019 року очолив Міністерство інфраструктури. Серед своїх досягнень на цій посаді називав модернізацію аеропортів, початок проєктів концесії портів, ухвалення закону про внутрішній водний транспорт, прогрес у виконанні угоди з ЄС, угоди зі значними інвестиціями з боку ЄБРР та ЄІБ тощо. У травні 2021 року подав заяву про відставку за власним бажанням — Верховна Рада її підтримала.
Владислав Криклій
Фото: Мінінфраструктури

Що відзначають 27 листопада

В Україні відзначають День заснування Національної академії наук — однієї з найстаріших на пострадянському просторі. Декрет про створення Української академії наук гетьман Петро Скоропадський підписав 14 листопада, але її перші установчі збори відбулись саме 27 листопада. Президентом академії став Володимир Вернадський. Зараз НАН є вищою науковою організацією України та центром наукових робіт. На міжнародній арені НАНУ представляє нашу країну у 40 міжнародних організаціях.  

У перший понеділок після Чорної п'ятниці святкують Кіберпонеділок (Cyber ​​Monday) — день великих знижок в інтернет-магазинах. Як і Чорна п'ятниця, цей день прийшов з США, де його почали відзначати з 2005 року. Вважається, що у понеділок більшість службовців США повертаються до роботи, і активно роблять покупки в інтернеті зі своїх службових комп'ютерів перед різдвяним сезоном. В Україні Кіберпонеділок поки не набув такої ж популярності, як і його "сестра", але у багатьох українських онлайн-магазинах у цей день теж влаштовують розпродажі.

Раніше "ТиКиїв" писав, що цей тиждень у Києві розпочнеться зі снігу з сильними поривами вітру та незначним морозом. Дізнавайся, яка саме погода очікує на киян 27 листопада.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації