29 лютого в історії Києва: автокатастрофа з олімпійським чемпіоном і народження відомих діячів

29 лютого в історії Києва: автокатастрофа з олімпійським чемпіоном і народження відомих діячів Фото: сайт Херсонського державного університету

"ТиКиїв" знайомить тебе з історією нашого міста. Щодня ми розповідаємо, хто з відомих киян народився в цей день та які цікаві події відбулися у столиці в минулому.

29 лютого запам'яталося автокатастрофою за участі олімпійського чемпіона Олександра Береша.

Також цього дня у столиці народилися відомі особистості, зокрема професор права, блогер Євген Волох, прозаїк Микола Любченко та композитор Яків Цегляр.

Детальніше про цей день в історії читай нижче.

Пам'ятні події в Києві 29 лютого

  • 2004 рік — в автомобільній катастрофі загинув 27-річний український гімнаст, призер Олімпійських ігор у Сіднеї Олександр Береш. Разом із товаришем по збірній Сергієм Вяльцевим він повертався до Києва з олімпійської бази в Конча-Заспі. Під час виїзду на Обухівську трасу машина Береша зіткнулася з BMW з номерами Верховної Ради. В авто була Наталя Мартинюк — донька першого заступника голови Верховної Ради комуніста Адама Мартинюка. Вже за три дні заступник міністра внутрішніх справ Петро Коляда заявив, що ДТП сталося з вини Олександра. Втім, суд встановив, що винуватцем аварії став водій BMW Сергій Антонюк, якого засудили на 5 років, але вдова Береша не отримала ані компенсацій, ані вибачень за звинувачення, що нібито Олександр сам був винен в аварії.

Відомі кияни, які народилися 29 лютого

  • Микола Любченко (псевдонім — Кость Котко) (1896-1937 рр.) — прозаїк, журналіст. Видав 20 книжок гумору і сатири. Серед них "Альманах трьох", "Петлюрія", "Чудоправ-майстри", "Без штепселя", "Дивовижна пригода з гречкою", "Обличчям до спини", "Як воно там за кордоном", "Істукрев", "Сонце поза мінаретами", "Сто годин на добу", "Теж люди", "Останній полон", "Щоденник кількох міст", "Трагедія і фарс". У 1937 році був репресований. Його як "активного учасника контрреволюційної організації" засудили до розстрілу. Реабілітований посмертно.
Фото: вікіпедія
  • Яків Цегляр (справжнє прізвище — Ціґлер) (1912-2008 рр.) — композитор, Заслужений діяч мистецтв УРСР, народний артист України. Серед його найвідоміших робіт — опера "Єврейська трагедія", оперети "Гість із Відня" та "Щасливий долі поворот", музична комедія "Відставний жених" за твором Григорія Квітки-Основ'яненка, поема "Любов поета".
Фото: вікіпедія
  • Євген Волох (нар. 1968 р.) — американський професор права. Веде блог The Volokh Conspiracy (у перекладі — Змова Волоха). У 7 років разом з родиною емігрував до США. Відомий своєю роботою над Першою та Другою поправками до Конституції США, а також діяльністю для захисту авторського права. Виступає за право свободи слова та свободи віросповідання, висловлюється проти расової упередженості. З 2005 року є активним блогером на The Huffington Post. У своєму блозі розглядає широке коло питань з акцентом на політику та права.
Фото: newsroom.ucla.edu

Що відзначають 29 лютого

Щороку в останній день зими відзначають Всесвітній день рідкісних захворювань. 

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації