6 березня в історії Києва: відкриття пам'ятника Шевченку та перший чемпіонат України з футболу

6 березня в історії Києва: відкриття пам'ятника Шевченку та перший чемпіонат України з футболу Архівне фото

У цей день відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку біля Червоного корпусу університету та ухвалили закон про державний гімн — "ТиКиїв" розповідає про історичні події, які відбулися 6 березня у столиці або були з нею пов'язані.

Чим ще запам'ятався цей день, хто з відомих киян народився та які свята сьогодні відзначають — читай далі.

Пам'ятні події 6 березня

  • 1918 рік — Українська Центральна Рада проголосила адміністративну реформу УНР, поділивши її на 32 землі. У законі були визначені лише адміністративні центри земель, а точне розмежування планували провести пізніше. Було вказано, що у випадку розмежування УНР із сусідніми державами кількість земель може бути змінено. У межах реформи розпочали скасування продовольчих комітетів та планували реорганізувати земельні комітети. Однак уряду УНР так і не вдалося створити дієву систему органів місцевої влади, що призвело до втрати політичного й економічного контролю над провінцією. 
Адміністративна реформа УНР
Зображення: Alex Tora/Wikimedia Commons
  • 1939 рік — відкрили пам'ятник Тарасу Шевченку біля Червоного корпусу Київського університету. До цього було п'ять невдалих спроб встановити у місті пам'ятник Шевченку за часів Російської імперії та УНР. Усі ці проєкти або так і не були реалізовані, або монументи простояли недовго. Врешті встановити повноцінний пам'ятник Кобзарю вдалося лише за радянських часів. Монумент відкрили на місці колишнього пам'ятника Миколі I у парку навпроти Київського державного університету до 125-річчя з дня народження поета. З цієї ж нагоди самому університету присвоїли ім'я Тараса Шевченка. Постать поета висотою 6,45 метра відлили з бронзи за моделлю скульптора Матвія Манізера на Ленінградському заводі художнього литва. Пам'ятник встановили на п'єдестал з червоного граніту заввишки 7,3 метра.
Відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві
Архівне фото: kpi.ua
  1. 1992 рік — почався розіграш першого Чемпіонату з футболу незалежної України. Чемпіонат був перехідним та тривав усього пів року. Так сталося через те, що останній чемпіонат СРСР закінчився восени 1991 року, а Федерація футболу України хотіла "підігнати" календар змагань до єврокубкового сезону. У чемпіонаті 1992 року взяли участь 20 українських клубів, які розбили на дві групи по десять команд. Переможцями у своїх групах стали київське "Динамо" і сімферопольська "Таврія", які зіграли фінальний матч у Львові перед 36 тисячами глядачів. "Динамо" вважали беззастережним фаворитом, проте чемпіонський титул здобула "Таврія" — єдиний гол у матчі забив нападник кримчан Сергій Шевченко. 
Фінал чемпіонату України з футболу 1992
Архівне фото: wikipedia.org
  • 2003 рік — Верховна Рада ухвалила закон "Про Державний гімн України". Фактично пісня "Ще не вмерла Україна" Павла Чубинського на музику Михайла Вербицького використовувалась як державний гімн майже з моменту здобуття незалежності — у 1992 році Рада затвердила музичну редакцію гімну. І тільки 6 березня 2003-го парламент ухвалив відповідний закон, запропонований президентом Леонідом Кучмою. Серед іншого, Кучма запропонував змінити звучання першої строфи гімну на "Ще не вмерла України і слава, і воля". З прийняттям закону стаття 20 Конституції набула завершеного вигляду, а національний гімн отримав затверджені на державному рівні слова.
Державний гімн України
Зображення: synod.ugcc.ua

Відомі кияни, які народилися 6 березня

  • Володимир Колосовський (1884-1944 р.н.) — розвідник, очільник розвідувального відділу Генштабу Збройних сил УНР. Під час Першої світової війни служив помічником начальника оперативної частини штабу Південно-Західного фронту. Після проголошення Української Держави і реорганізації у червні 1918 року Генштабу Збройних сил УНР був призначений начальником розвідувального відділу. Під керівництвом Колосовського відбулося розмежування функцій між воєнною розвідкою та військовою дипломатією, розроблялись плани зі створення закордонних резидентур, які мали поєднувати збір інформації з політичними та пропагандистськими акціями та іншими заходами в інтересах України. У січні 1919 року Колосовський був військовим експертом делегації УНР на мирних переговорах у Парижі, а з травня 1919 року — військовим агентом УНР у Франції, Бельгії, Іспанії, Португалії. На початку 1920-х емігрував у Німеччину, пізніше входив до складу військового штабу Проводу українських націоналістів. Помер у 1944 році.
Володимир Колосовський
Архівне фото: bintel.org.ua 
  • Маша Фокіна (1986 р.н.) — співачка, модель та акторка. Онука першого прем'єр-міністра України Вітольда Фокіна. Дебютувала на великій сцені у 2003 році, з 2005-го  почала співпрацювати з музичним продюсером Дмитром Клімашенком. У період їхньої спільної роботи вийшов ряд хітових пісень та кліпів і перший музичний альбом "Гордая". Відео для артистки знімали Алан Бадоєв, Олександр Філатович, Ольга Навроцька. Пізніше працювала з Freedom Ballet, знімалася у серіалах, брала участь у телевізійних проєктах. У 2020 році разом з дизайнером Юлією Рудницькою започаткувала бренд одягу QR. NTn.
Маша Фокіна
Фото: instagram.com/mashafokina
  • В'ячеслав Левицький (1988 р.н.) — поет, прозаїк, перекладач. Автор поетичних збірок "Місто барв", "Ранкові кінокадри" та Long Play — остання вийшла у 2022 році та була однією з найкращих українських книжок за версією ПЕН. Написав кілька статей, зокрема, присвячених сучасній українській і білоруській літературі. Перекладав з білоруської мови поезію та прозу різних авторів, серед яких — Володимир Короткевич. Також Левицький ініціював появу у Києві вулиці, названої на честь цього білоруського письменника. Крім того, активно перекладає поезію та прозу польських авторів. Бере участь у літературно-музичних проєктах. Зокрема, у 2023 році спільно з музикантом Олександром Ясінським створив сингл Chornobaivka.
В'ячеслав Левицький
Фото: bookforum.ua

Що відзначають 6 березня

Сьогодні відзначають щорічний Європейський день праведників в пам'ять про тих, хто виступив проти тоталітарних режимів і злочинів проти людяності, боровся за життя та гідність інших людей. Цю дату у 2012 році заснував Європейський парламент, щоб вшанувати героїзм людей, які ризикували своїм життям, щоб врятувати інших під час Голокосту, інших геноцидів та етнічних чисток.

Також щороку у першу середу березня відзначають неофіційний День боротьби з поганим обслуговуванням. Цей день присвячений приверненню уваги поганому обслуговуванню клієнтів та заохоченню бізнесів його покращити.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації