8 грудня в історії Києва: повалення пам'ятника Леніну та дні народження відомих діячів

8 грудня в історії Києва: повалення пам'ятника Леніну та дні народження відомих діячів Фото: Reuters

"ТиКиїв" знайомить тебе з історією нашого улюбленого міста. Щодня ми розповідаємо, хто з відомих киян народився в цей день та які цікаві події відбувалися у столиці в минулому.

8 грудня запам'яталося киянам поваленням пам'ятника Леніну на Бесарабці.

Також 8 грудня народилися й відомі особистості, зокрема, громадська діячка Ярослава Гресь, акторка Лідія Яремчук та інші.

Детальніше про цей день в історії читай нижче.

Пам'ятні події в Києві 8 грудня

  • 2013 рік — мітингарі Євромайдану повалили пам'ятник Леніну, що стояв на розі бул. Тараса Шевченка та вул. Хрещатик. Міліція спостерігала за знесенням, але не втручалася. Натовп оточив рештки пам'ятника та намагався розколоти його на шматки кувалдою. Відколені невеликі частинки розходилися на сувеніри. Надалі в Україні розгорнулася стихійна кампанія знесення пам'ятників Леніну, що отримала назву "Ленінопад".

 

Відомі кияни, які народилися 8 грудня

  • Олександр Терех (1928-2013 рр.) — український письменник-перекладач. Працював викладачем англійської мови, редактором видавництва "Молодь", видавництва "Веселка", редактором і згодом завідувачем відділу західної літератури в журналі "Всесвіт". Переклав з англійської твори Р. Бредбері, Д. Тріза, О. Генрі, Р. Белентайна, Д. Голсуорсі, К. Еміса, Д. Селінджера, Д. Джойса та інших. Лауреат премії імені Максима Рильського у 2005 році.
  • Лідія Яремчук (нар. 1945 р.) — українська акторка, народна артистка України. Акторка київського Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки — грала у виставах: "Камінний господар", "Кафедра", "Гравець", "Вишневий сад", "Жиди міста Пітера, або Невеселі бесіди при свічках". Відома також ролями Христини в фільмі "Хліб і сіль", Ярини в фільмі "Біле коло", Тетяни в фільмі "Мама, рідна, любима...".
Фото: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки
  • Борис Поляков (нар. 1976 р.) — український футболіст, що грав на позиції захисника. Відомий за виступами у низці клубів вищої ліги України, а також грав у Білорусі за мінське "Динамо" та у низці клубів найвищого дивізіону Казахстану, де здобув титул чемпіона країни з клубом "Актобе".
Фото: ФК "Таврія"
  • Ярослава Гресь (нар. 1982 р.) — українська громадська діячка, піарниця, маркетологиня, журналістка та блогерка. Керівниця проєкту "Парк корупції" Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні. Організаторка проєкту Музей новин в Україні. Співзасновниця піар-агенції Gres Todorchuk. Була наймолодшим редактором журналу про зірок HELLO (Україна). Входить у ТОП-100 блогерів України. У 2018 році увійшла в рейтинг "100 найвпливовіших жінок України" за версією журналу Фокус. Координаторка платформи UNITED24.
Фото: фейсбук Ярослави Гресь
  • Олег Андрос (нар. 1985 р.) — український письменник, кандидат політичних наук, засновник гурту AndrosLand, автор публіцистичних статей на теми захисту природи. Співзасновник ГО Спілка вільних журналістів "Природа над усе". Громадський та політичний діяч, учасник АТО і російсько-української війни. У 2015 році нагороджений нагрудним знаком "Учасник АТО". Від початку повномасштабної війни служить у ЗСУ, є офіцером 72 омбр. За матеріалами своїх фронтових фото організував у Києві дві фотовиставки у 2022 та 2023 роках.
Фото: фейсбук Олега Андроса

Що відзначають 8 грудня

8 грудня в Україні та світі святкують День мандрівника в часі. Якщо перекласти назву цього незвичайного свята з англійської мови дослівно, то вона звучить як "День, у який можна вдавати з себе мандрівника у часі". З'явилося воно понад 20 років тому в мережі за ініціативи фанатів фантастики. Здавна ідея таких подорожей бентежила розум людини. Цю тему часто висвітлюють у різноманітних фантастичних творах, знімають у кінострічках. Навіть вчені не залишилися осторонь. Особливо після того, як була відкрита загальна теорія Енштейна. Вони почали працювати над створенням машини, яка б допомогла вирушити до будь-якого куточка світу в бажаний час.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації