Агент російського гру під виглядом студента розвідував оборону Київщини

Агент російського гру під виглядом студента розвідував оборону Київщини Фото: СБУ

СБУ провела спецоперацію під час якої затримала агента російського гру, що під виглядом студента розвідував оборону Київщини.
 
Зловмисником виявився мешканець Донеччини, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у листопаді 2022 року. Він приїхав до Києва, де вирішив вступити до аспірантури одного із вищих навчальних закладів столиці. Надалі планував розвідувально-підривну діяльність на користь країни-агресора.
 
Співробітникам СБУ стало відомо про плани російського агента. Вони задокументували його злочинні дії й затримати у гуртожитку вишу, де він отримав кімнату на час вступної кампанії.
 

СБУ
Фото: СБУ

При обшуках "студента" виявили мобільний телефон і ноутбук, які він використовував для комунікації з російською спецслужбою.

Стало також відомо, що раніше він збирав інформацію про місця тимчасової дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ на території Слов'янська.

У зоні особливої уваги російського агента були маршрути руху колон військової техніки Сил оборони на Бахмутському напрямку.
Крім того, фігурант обходив місто та знімав на камеру власного телефону наслідки повітряних атак рф на цивільну інфраструктуру, — повідомляють в СБУ.

Фото та відео пошкоджених будівель з їхніми координатами потрібні були окупантам для підготовки нових і коригування повторних ударів по українських об'єктах.
 
На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

СБУ
Фото: СБУ

Затриманий визнав свою вину та наразі перебуває під вартою. Відомо, що йому загрожує довічне ув'язнення.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації