Активіст закликає відновити історичний корпус лікарні "Охматдит"

Активіст закликає відновити історичний корпус лікарні "Охматдит" Фото: ssu.gov.ua

Столичний активіст Дмитро Перов закликає зберегти та відновити історичний корпус лікарні "Охматдит", який зруйнувала російська ракета. Петицію з таким закликом він опублікував на сайті Кабінету міністрів.

Перов нагадав, що третій корпус є пам'яткою архітектури. Його побудували на початку ХХ століття. Активіст вважає, що 10 млрд євро, які пообіцяли виділити іноземні партнери на відновлення "Охматдиту", вистачить на відбудову історичної будівлі.

Так само як свого часу родина Терещенків, сотні й тисячі українських меценатів та благодійників зібрали кошти на відбудову "Охматдиту". 10 млрд євро цілком достатньо, аби відновити та відбудувати пам'ятку, зберегти її як нагадування про варварство та кровожерливість ворога та незламність і стійкість української нації, — йдеться в тексті петиції.

Підтримати петицію можна за посиланням

  • Корпус №3 був побудований в 1901–1903 роках на замовлення видатних українських меценатів та підприємців — сім'ї Терещенків. Автором проєкту виступив видатний київський архітектор Володимир Ніколаєв.
  • Тут розміщувалася лікарня для чорноробів, тих людей, що не могли оплатити дороге лікування або перебування в лікарні. Медичні послуги тут надавалися безплатно, а їх сплата відбувалася коштом сім'ї Терещенків.
  • У радянські часи в корпусі №3 працював відомий дитячий хірург, професор Київського медичного інституту Андрій Шуринок. У 1970 році на фасаді будівлі встановили меморіальну дошку професору, яка дивом уціліла під час нещодавнього ракетного обстрілу.

Нагадаємо, вранці 8 липня російські війська завдали масований ракетний удар по Києву. В результаті обстрілу були зруйновані або пошкоджені корпуси дитячої лікарні "Охматдит" та інші будівлі у місті. 

У Кабміні пообіцяли, що держава повністю відбудує "Охматдит". На засіданні 9 липня уряд ухвалив рішення спрямувати 100 млн грн з резервного фонду держбюджету на першочергові відновлювальні роботи у лікарні. Ще кілька сотень мільйонів гривень на відбудову "Охматдиту" зібрали українці та бізнес.

Однак історичний корпус дитячої лікарні "Охматдит", який сильно постраждав в результаті ракетного обстрілу 8 липня, планують знести. Проте столичні активісти виступають проти цього.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації