Активісти у Броварах вимагають перейменувати місто: яку назву пропонують

Активісти у Броварах вимагають перейменувати місто: яку назву пропонують Фото: "Трибуна-Бровари"

У центрі Броварів місцеві активісти провели акцію з проханням перейменувати місто. Люди вимагають повернути населеному пункту його історичну назву — Броварі. Про це повідомляє місцеве видання "Трибуна-Бровари".

Активісти озвучили історичні та лінгвістичні підстави для перейменування. Адже саме "Броварі" писав у своїх творах Тарас Шевченко, так і досі пише Ліна Костенко. Таку назву Броварів використовували в минулому і в літературі, і в газетах, у документах, а також самі жителі в усному мовленні. Старожили та селяни Броварщини й досі називають місто Броварі.

Перші кроки щодо перейменування міста активісти вже зробили. Під час акції вони спиляли болгаркою частину останньої літери в інсталяції "Я люблю Бровари". Для охорони порядку на місці працюють правоохоронці.

Жителі Броварів вимагають перейменувати місто: яку назву пропонують
Фото: "Трибуна-Бровари"

Історична довідка про походження назви Броварів

Є декілька версій щодо походження назви міста Бровари, найпоширеніша з яких — виникнення назви від професії бровар (пивовар). На картах XVIII-XIX століть місто позначалося латиницею як Brovari та російською "Бровари".

Саме так, із закінченням на -і назва міста вживалася аж до 1969 року, хоч і непослідовно. Цієї версії дотримуються броварські краєзнавці Марія Овдієнко та Володимир Гузій. У низці творів Тараса Шевченка, зокрема в поемах "Катерина" і "Сотник, а також у повістях "Близнюки" і "Прогулянка з задоволенням і не без моралі" теж вживається назва Броварі.

Ймовірно, що саме під час картографування українських міст росіянами у XVII-XVIII століттях були допущені помилки, через що назва міста і втратила своє звучання та стала писатися як Бровари, поступово повністю витіснивши варіант Броварі. Хоча серед російських карт XVIII-XIX століть зустрічаються варіанти назви Броварі та Броваркі. Остання офіційна карта з позначенням "Броварі" датована 1918 роком, а останній документ з такою назвою — 1968 року.

Броварські краєзнавці вважають, що справжня назва міста саме Броварі. У навколишніх селах досі переважає вживання назви міста як Броварі та використання назви "броварці" щодо мешканців міста.

Нагадаємо, що перейменувати Бровари у Броварі рекомендувала і Національна комісія зі стандартів державної мови. Фахівці стверджують, що нинішня назва не відповідає правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації