Активісти вимагають скасувати підвищення дозволеної швидкості у Києві до 80 км/год

Активісти вимагають скасувати підвищення дозволеної швидкості у Києві до 80 км/год Фото: Getty Images

Активісти громадських організацій "Асоціація велосипедистів Києва" та "Пасажири Києва" закликали міську владу скасувати щорічне підвищення дозволеної швидкості до 80 км/год на деяких вулицях.

Щороку на 17 вулицях столиці швидкісний режим підвищують з 50 до 80 км/год у період з 1 квітня до 1 листопада. Активісти направили звернення на ім'я голови КМДА Віталія Кличка та очільника Патрульної поліції Києва Ярослава Курбакова з вимогою скасувати цю практику. 

Зокрема, автори звернення зазначають, що на усіх цих вулицях є зупинки громадського транспорту, незахищені тротуари та нерегульовані пішохідні переходи, і немає відокремленої інфраструктури. Тому їзда на високій швидкості становить там небезпеку для пішоходів і не тільки.

Також активісти нагадали, що у 2021 році робоча група з фахівців Центру організації дорожнього руху і поліції визначила тільки сім ділянок у місті, де дозволена швидкість може буде підвищена до 80 км/год. Це:

  1. Просп. Р. Шухевича (від Північного мосту до вул. Оноре де Бальзака);
  2. Вул. Набережно-Рибальська (від Гаванського мосту до вул. Електриків);
  3. Наддніпрянське шосе;
  4. Набережне шосе (від Поштової площі до Наддніпрянського шосе);
  5. Столичне шосе (до вул. Академіка Заболотного);
  6. Вул. Саперно-Слобідська (від вул. Миколи Грінченка до Південного мосту);
  7. Просп. Миколи Бажана (від Південного мосту до Харківської площі).

Решту ділянок визнали невідповідними критеріям для підвищення швидкості.

Водночас хочемо зазначити, що швидкість руху автомобілів є вирішальним чинником тяжкості наслідків ДТП, тому будь-яке підвищення ліміту максимально дозволеної швидкості має бути обґрунтоване впровадженням відповідних інженерних рішень, що зменшать смертність на вулицях, — йдеться у зверненні.

Там зазначили, що за даними ВООЗ та інших міжнародних організацій, Україна і так посідає одне з перших місць у Європі за кількістю загиблих і травмованих людей у ДТП, а рівень організації безпеки дорожнього руху у нас залишається "вкрай низьким". Водночас Київ очолює рейтинг кількості ДТП в Україні.

Крім того, враховуючи дозволене в Україні перевищення швидкості до 20+2 км/год, водії фактично матимуть право розганятися до 102 км/год. Водночас ДТП на швидкості понад 50 км/год вже є смертельно небезпечним для його учасників, зазначають активісти.

Нагадаємо, сервіс виклику авто Uklon більше не перевозитиме пасажирів під час комендантської години. З такою вимогою до них звернулася київська Патрульна поліція.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації