Активісти зупинили незаконні роботи на пам'ятці архітектури в центрі Києва

Активісти зупинили незаконні роботи на пам'ятці архітектури в центрі Києва Фото: facebook.com/kyivspadshchyna

Столичні активісти зупинили незаконні "протиаварійні" роботи в "Будинку з хлібною лавкою" на вулиці Ярославів Вал, 27. Про це повідомляє громадська організація "Спадщина".

За словами активістів, невідомі люди під виглядом будівельників вийняли віконні рами з пам'ятки архітектури місцевого значення, змінили геометричні форми будинку. А це є незаконним. 

Коли "будівельники" помітили, що їх фотографують, вони сховалися в будівлі. 

На місце викликали правоохоронців. Слідчо-оперативна група забрала будівельників у відділок поліції. Активісти зі свого боку написали заяву за статтями "Самоправство" та "Умисне незаконне руйнування об'єктів культурної спадщини".

Представники ГО "Спадщина" додали, що на фасаді старовинного будинку є паспорт об'єкта. На ньому зазначено про заплановані протиаварійні роботи. Їх збирається проводити "Архітектурне бюро Віхарєва".

Це той самий, який сидить в консультаційній раді Департаменту охорони культурної спадщини та проєктує ЖК "Тургєнєвъ". Де скандальна "реставрація" там і він, з чого б це? — коментують активісти.

0 / 0
  • Будинок по вулиці Ярославів Вал, 27 — пам'ятка архітектури місцевого значення.
  • Будівля була зведена на початку 1860-х у стилі класицизму, це — один із найстаріших будинків на цій вулиці та єдиний, що зберігся від її первісної забудови.
  • До 1877 року на першому поверсі діяла хлібна лавка, завдяки чому споруда відома як "Будинок із хлібною лавкою".
  • Улітку 2023 року під виглядом "протиаварійних робіт" власник розібрав внутрішні перекриття та частину внутрішньої стіни. У січні 2024 активісти-пам'яткоохоронці законсервували вхід до будинку, який до того був відкритим.

Раніше "ТиКиїв" повідомляв, що з території Національного музею історії України у Другій світовій війні приберуть радянський монументальний горельєф "Курська битва". Його демонтаж коштуватиме майже 650 тисяч гривень.

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Може бути цікаво

Знайшли друкарську помилку?

Роботу над знаковим проєктом для виликого стримінгового сервісу не зупинила навіть війна.

Цей сайт використовує cookie-файли
Більше інформації